maanantai 5. maaliskuuta 2018

Viimeinen ehtoollinen

Saavuttuaan kaupunkiin Butch ja Sundance Kid majoittuivat torin laidalla sijaitsevaan Adobe-tiiliseen majataloon. He riisuivat muuleiltaan satulat ja huovat, ottivat mukaansa aseensa  ja pinosivat ne vuokraamaansa huoneen nurkkaan, huoneen joka pian tulisi muuttumaan teurastamoksi. Sitten americanot suuntasivat tavernan patiolle ja tilasivat olutta ja sardiineja.

(Bob Boze Bell)

Sitten kohtalo puuttui peliin. San Vincenten kaupunginpoliisi kulkiessaan takapihalle jätettyjen muulien ohi huomasi sattumalta, että yksi niistä kuului hänen ystävälleen, joka oli ollut mukana kuljettamassa Aramayo-kaivoksen palkkarahoja, kun jenkkirosvot olivat ryöstäneet kuljetuksen. Konstaapeli lähetti välittömästi intiaania-apulaisensa viemään viestiä Bolivian armeijan osastolle, joka majaili aivan kaupungin laidalla. Näillä americanoilla pitäisi olla erittäin hyvä selitys siitä, mistä he olivat tuon muulin saaneet. Vastaanotettuaan viestin armeijan kapteeni päätti välittömästi tarkistaa tilanteen. Osasto hiipi hiljaa paikalle ja piiritti rakennuksen.Kuvat elokuvasta "Butch Cassidy and Sundance Kid"

Sitten rohkea kapteeni astui sisään rakennukseen, jossa Butch ja Kid ruokailivat. ”Senores, antautukaa”,  kuului kapteenin komento. Lainsuojattomat pomppasivat salamana ylös. Sundance Kid oli juovuksissa, mutta Butch, joka joi aina maltillisesti, oli täydessä iskussa. Ennen kuin kapteeni ennätti vetää aseensa esille, Butch oli jo ampunut häntä lantioon. Urhea kapteeni kaatui kuolleena savilattialle. Samalla hetkellä alkoi silmitön ampumien. Seuraavana osui kersanttiin, joka yritti hakea kapteenin pois patiolta. ”Suojaa minua Butch”, huusi Sundance Kid yltyvässä metelissä, ”Yritän hakea kiväärimme.” Kid yritti päästä rakennukseen, jossa heidän kiväärinsä olivat, mutta häneen osui matkalla useita luoteja.


Kuvat elokuvasta "Butch Cassidy and Sundance Kid"

Kun Butch tajusi, että Kidiin osui, hän ryntäsi takapihan kautta auttamaan ystäväänsä. Raahatessaan Sundancea luotikuuroilta suojaan Butch ymmärsi, että Sundance Kid oli haavoittunut kuolettavasti. Butch yritti epätoivoisesti hakea heidän kiväärinsä ja ammukset, sillä heillä ei ollut kuin muutamia luoteja revolveriensa rummuissa. Hän ei onnistunut yrityksessään. Sitten tilanne muuttui piiritystilanteeksi. Pimeys putosi San Vincenten toriaukiolle, ja kuoleman hiljaisuus laskeutui laaksoon. Noin kymmenen aikaan illalla Adobe-tiilirakennuksesta kuului kaksi laukausta. Aamun sarastaessa sotilaat tekivät rynnäkön yli pation. Kun he tulivat huoneeseen, jonne gringot olivat linnoittuneet, he löysivät molemmat jenkkiroistot kuolleina. Luultavasti Butch Cassidy oli ensin ampunut vaikeasti haavoittuneen Sundance Kidin ja sen jälkeen käyttänyt viimeisen luodin ampumalla itsensä.

Aikalaispiirros tapahtumapaikalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti