keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Sundance Kid

Kun Robert Redford oli lainannut kasvonsa Harry Longabaughille aka Sundance Kidille elokuvassa ”Butch Cassidy and Sundance Kid”, monet lännenkirjailijat kiinnostuivat Sundancesta ja alkoivat kaivaa tietoja hänen taustoistaan. Kid oli tehnyt hyvää työtä ja suojannut taustansa melko hyvin.

Robert Redford

Harry Longabaugh aka Sundance Kid

Paul Newman ja Robert Redford elokuvassa
Butch Cassidy and Sundance Kid

Edward M. Kirby, joka kirjoitti  Kidin elämäkerran, kertoi saaneensa Longabaughien sukuraamatusta tiedon, että Kid syntyi vuonna 1867 Phonenixvillessä, Pennsylvaniassa, eikä vuonna 1861, kuten usein väitetään. Kirbyn mukaan Sundance Kid jätti kotinsa vuonna 1882 ja matkusti länteen. Coloradon ja Uuden Meksikon kautta hän saapui Utahiin.

Edward M. Kirby

Phonenixville, Pennsylvania

Katunäkymä Utahissa

Kid oli jo tuolloin melkoisen hevosmiehen maineessa, ja hänet tunnettiin erittäin hyvänä revolverin käsittelijänä. Oletettavasti hän tutustui Hurjan joukon ratsastajiin vuonna 1884. Virallinen tieto kuitenkin kertoo, että Kidistä tuli ”täysipäiväinen roisto” vuonna 1887, varastettuaan hevosen, satulan ja aseen karjapaimenystävältään. Sheriffi miehineen jäljitti hänet Miles Citystä, Montanassa ja lähetti nuorukaisen rangaistuslaitokseen kasvamaan. Kid onnistui kuitenkin pakenemaan ennen kuin juna, jossa häntä kuljetettiin, saavutti Wyominingin.

Hurja joukko

Miles City, Montana

Kaupunkinäkymä Wyomingissa

Lopulta nuorukainen saatiin kiinni ja hänet lähetettiin vankilaan. Vapauduttuaan vuonna 1889 Longabaugh joutui välittömästi uusiin vaikeuksiin. Hän oli mukana ampumavälikohtauksessa Sundancessa, Salt Creekissä, jossa kuoli karkulainen nimeltä Bob Minor. Minor ja Chicago Kid – niminen nuorukainen (historioitsijat uskovat, että Chicago Kid oli Elzy Layn käyttämä nimi tuolloin) joutuivat keskenään erimielisyyksiin. Bob Minorin kuoltua molemmat Kidit karistivat pölyt Sundancesta. Jos puheet siitä, että Chicago Kid todellisuudessa oli Elzy Lay, on todennäköisestä, että hän esitteli Sundance Kidin Butch Cassidylle.

Sundance, Sald Creek

Elzy Lay

Butch Cassidy

Vaikka Pinkertonin etsivätoimisto päätyi lopulta siihen päätelmään, että Butch ja Kid kuolivat San Vicentessä, toistuvasti kerrotaan tarinaa siitä, että myös Sundance Kid olisi palannut Etelä-Amerikasta takaisin Yhdysvaltoihin.  Sundancen elämäkerturi Edward M. Kirbyn mukaan Kid tuli takaisin Yhdysvaltoihin Meksikon kautta, osallistuttuaan Meksikon vallankumoukseen Pancho Villan joukoissa vuonna 1915.

San Vicente, Bolivia

Pancho Villa keskellä

Kirbyn mukaan Kid saapui San Franciscoon vuonna 1918 ja tapasi siellä Elwood veljensä. Elämäkerturi Kirbyn mukaan Sundance käytti useita eri peitenimiä, kuten George Hanlon, Hiram Bennion sekä ainakin Hiram BeBee. Kirby kertoo kirjassaan, että George Hanlon pidätettiin jostakin tekemästään rikoksesta ja tuomittiin vankeuteen vuonna 1919.

San Francisco

Aivan 1940-luvun alussa Utahiin ilmestyi kulkuri nimeltä Hiram BeBee. Kirbyn mukaan BeBee asusteli Spring Cityssä. Naapurit kertoivat, että mies oli varsinainen hapannaama, joka alueella tunnettiin viinanmyyjänä. Kirbyn mukaan on olemassa todisteita siitä, että vaikka BeBee oli jo tuolloin yli 70-vuotias, hän oli varsin vikkelä käsittelemään aseita. Vuonna 1945 BeBee joutui riitoihin paikallisen lainvalvojan kanssa saluunassa, Provossa.

Hiram BeBee

Provo, Utah

Sheriffi pidätti riitapukarin ja lähti raahaamaan vanhaa jäärää autolleen viedäkseen miehen putkaan selviämään. BeBee löysi revolverin poliisiauton hansikaslokerosta ja ampui lainvalvojan. Hänet saatiin kuitenkin nopeasti vangittua ja hän sai kuolemanrangaistuksen. Tuomio muutettiin myöhemmin elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi. Hiram BeBee kuoli vankeudessa vuonna 1955.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti