perjantai 9. maaliskuuta 2018

Hei, olen sisaresi

Jo paljon aiemmin kun Bolivian armeijan osasto piiritti ja surmasi Butch Cassidyn ja Sundance Kidin San Vicenten tinakaivoskylässä Boliviassa, oli Butch jo kuollut tarinoissa useaan otteeseen. Ensimmäisen kerran jo maaliskuussa 1898 Robbers’ Roostissa, kun paikallinen sheriffin etsintäpartio jäljitti karjavarasta nimeltä Joe Walker. He ampuivat nukkuvan miehen huopakääreeseen ja tarkistaessaan ”saalistaan” huomasivat, että heidän koukkuunsa oli jäänyt tällä kertaa tosi iso kala. Kuuluisa Butch Cassidy.

Butch ja Kid (Bob Boze Bell)

Määränpää San Vicente

Robber's Roost

Butch, joka tunnettiin käytännönpiloistaan, tuli luultavasti seuraamaan paikalle omia hautajaisiaan. William Goldman, elokuvan Butch Cassidy and Sundance Kid" käsikirjoittaja totesi myös kirjailija Anne Meadowsille : "Butch oli synnynnäinen jekuttaja. Hän on saattanut lavastaa koko ampumaspektaakkelin San Vicetessä, Boliviassa. Hän oli aivan liian älykäs tullakseen kuolleeksi, jossakin pienessä jumalan hylkäämässä kyläpahasessa Etelä-Amerikassa. En usko, että hän missään tapauksessa olisi paennut poliiseja sekä armeijaa merkatulla ja varastetulla muulilla."

William Golman

Hurjissa huhuissa hänet on nähty milloin missäkin, jopa Pariisin slummeissa, missä santarmi löysi hänet salakavalasti puukotettuna vuonna 1908. Braziliassa vuonna 1906, jolloin palkkionmetsästäjän luoti löysi maalinsa Cassidyn ollessa ajamassa karjaa. Vuonna 1910 hän pelasti Jesse Jameksen pojanpojan kidnappaajien kynsistä, St. Louisin rautatieasemalla, sen jälkeen kun oli saanut käsiinsä koodikielellä olleen kirjeen, jossa kerrottiin kidnappauksesta. Vuonna 1918 hänet nähtiin Baggsin saluunoissa, Wyomingissa vetämässä ryyppyjä vanhojen ystäviensä seurassa ja ajelevan ympäriinsä aluetta T-Fordillaan.

Pariisin slummit

Kuvan auto ei liity tarinaan

Butch ennätti olla mukana myös Villin Lännen sirkuksessa San Franciscossa, sekä nähtiin hakkaamassa malmia yhdessä Wyatt Earpin kanssa Alaskassa. Kuoli kerran Uudessa Meksikossa, jouduttuaan vaikeuksiin prostituoidun kanssa. Useissa tarinoissa hän kuoli luonnollisen kuoleman. Syöpään, keuhkokuumeeseen, sydänkohtaukseen. Kerran hänet on haudattu Tombstonessa, kahdesti Spokanessa ja kolmesti Nevadassa.

Villin Lännen sirkus

Wyatt Earp Alaskassa

Buch Cassidyn nuorin sisar Lula Parker Betenson, kertoi että Butch tuli tapaamaan heitä Circlevilleen, Utahiin vuonna 1925. Lula, joka oli neljän vanha Butchin lähtiessä maailmalle, ei tietenkään muistanut veljeään, mutta serkku Fred Levi oli tapaamisen aikana todennut, ettei tuota virnistystä voinut olla tuntematta. "Mies oli Rober LeRoy Parker". Lula Parker Betenson kirjoitti vuonna 1975 bestsellerin ”Butch Cassidy, My Brother”, jossa hän kertoi veljensä vierailuista perheen luona. Hänen tarinaansa uskottiin pitkään, mutta useimmat historioitsijat ovat nykyisin sitä mieltä, että Lula keksi koko tarinan. Hän muutti tarinaansa liian usein, totesi historioitsija Jim Dullenty.

Lula Betenson Parker ja Robert Redford Butch Cassidyn
lapsuuden kodin maisemissa 1970-luvulla Utahissa

Besteseller

Butch Cassidy

Jim Dullenty

Robert Redford ja Paul Newman tapasivat Lulan elokuvan Butch Cassidy and Sundance Kid filmauksissa. Kerrotaan, että Newman oli kävellyt vanhan rouvan luoja ja esitellyt itsensä : ”Hei olen Butch Cassidy”, johon Lula oli hymyillen vastannut, ”Hei, olen sinun sisaresi.”

Paul Newman, Lula Betenson Parker ja Robert Redford

Matt Warner, Butchin ystävä, joka kiisti loppuun saakka huhut siitä että Cassidy saattaisi sittenkin olla elossa ja asua Yhdysvalloissa sanoessaan kirjailija Arthur Chapmanille, "Unohtakaa mies nimeltä Butch Cassidy" johdatelkoon meidät seuraavaan tarinaan...
.
Arthur Chapman

Matt Warner

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti