tiistai 20. maaliskuuta 2018

Waiting For A Chinook


Talvi 1887 Montanassa oli kylmin mies muistiin. Junat seisoivat lumimyrskyissä, ruuasta oli pulaa monissa kaupungeissa ja karjanajajat paleltuivat kuoliaiksi satuloissaan yrittäessään pelastaa mitä pelastettavissa oli.Saman vuoden keväällä Louis Kauffman niminen karjanomistaja odotti Helenan kaupungissa tietoja tappioista.


Kerrotaan, että hänen etumiehensä ei tohtinut kirjoittaa hänelle tuhojen suuruudesta, sen sijaan etumies lähetti hänelle teettämänsä pienen piirroksen. Piirroksen oli tehnyt Charles M. Russell, joka
antoi piirrokselleen nimen "Waiting For A Chinook" ( Chinook / lämmin kevät tuuli) nälkiintyneen, kojoottien ahdistaman naudan mukaan.

Nuori Charles M. Russell

"Waiting for a Chinook"

Kauffmanilla, joka joutui vararikkoon oli piirrokselle toinen nimi, "Viimeinen 5000:sta". Piirros oli vain pieni luonnos, jonka Russell oli tehnyt leirillä ajankuluksi, mutta kaupungissa se kulki kädestä käteen ja siitä tuli ihmisille heidän yhteisen menetyksensä vertauskuva. Kuvasta tuli yllättäen Charles Russellille cowboy-taiteilijauran alku. Piirros jäljennettiin ja se levisi koko Montanaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti