maanantai 26. maaliskuuta 2018

White Man Runs Him

Joseph Medicine Crow syntyi vuonna 1913 Montanassa. Hän oli ensimmäinen crow-heimoon kuulunut intiaani, joka suoritti yliopistoloppututkinnon. Joseph Medicine Crow'n isoisä White Man Runs Him oli George A. Custerin crow-tiedustelija Little Big Hornissa. Crowt (variksest), joiden alkuperäinen nimi on Absarokee, joka tarkoittanee "Pitkänokkaisen linnun lapset", olivat olleet vuosikymmeniä siouxien ja cheyennien verivihollisia.

Joseph Medicine Crow

White Man Runs Him

George A. Custer

Little Bighornin taistelussa olleista intiaanitiedustelijoista pisimpään eli White Man Runs Him. Hän kuoli Joseph Medicine Crown vanhempien kodissa vuonna 1927. Joseph Medicine Crow'n mukaan hänen isoisänsä omasi hengellisiä voimia.

White Man Runs Him

Taiteilijan näkemys Little Bighornin taistelusta

Joseph Medicine Crow kertoi isoisästään: "Vuonna 1927 kesällä filmiryhmä kuvasi mykkäelokuvaa Red Raiders' Lodge Grass'issa lähellä Custerin viimeistä taistelupaikkaa. Filmin tähtenä oli tuolloinen selluloidi-cowboysankari Ken Maynard. Joskus keskipäivän aikoihin puhkesi rajuilma, joka läheni kuvauspaikkaa nopeasti. Salamat iskivät ja myrsky näytti tulevan suoraan päällemme.

Joseph Medicine Crow

Ken Maynard

Crow-intiaani Henry Pretty-on-Top, joka oli mukana kuvauksissa huomasi, että ohjaaja selvästi hermoili kalliiden laitteidensa puolesta. Henry Pretty-on-Top sanoi ohjaajalle osoittaen samalla White Man Runs Himiä, että tuo pitkä intiaani, joka esittää päällikköä, on poppamies joka pystyy kääntämään myrskyn suunnan. Kun tuottaja oli sopinut lisäbonuksesta, White Man Runs Him käveli kohti myrskyä, pysähtyi ja nosti oikean kätensä ylös ja alkoi laulaa. Kun hän heilutti kättään pohjoiseen saatoimme nähdä myrskyn muuttavan suuntansa meistä pois. Nuorena White Man Runs Him oli saanut valtavat henkivoimansa paastoamalla ja rukoilemalla."

Henry Pretty-on-Top

Ei ole epäilystäkään, etteikö hänen voimansa olisi suojelleet häntä myös Little Big Hornissa, voimat jotka hänellä oli vielä 51 vuotta myöhemminkin."

White Man Runs Him

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti