sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

The belle of Oshkosh

Elizabeth "Baby Doe" McCourt syntyi vuonna 1854 Oshkoshsa Wisconsinissa, varakkaaseen perheeseen. Hän koki elämänsä aikana molemmat ääripäät, valtavan rikkauden sekä köyhyyden.
Elizabeth oli kaunis nuori nainen, ja 16-vuotiaana hänellä oli jo lempinimenä "The belle of Oshkosh", jota kaupungin nuoret miehet ahkerasti piirittivät.

Baby Doe

Oshkosh, Wiscons

Vuonna 1877 onni suosi Harvey Doe -nimistä miestä, joka onnistui solmimaan avioliiton Elizabethin kanssa. Pian häittensä jälkeen nuoripari suuntasi askeleensa Denveriin matkalla olevaan junaan, joka oli kuljettava heidät Central Cityyn, jossa Harveyn isällä oli valtaus. Pian Baby Doe kuitenkin huomasi, että avioliitto Harveyn kanssa oli virhe. Mies oli laiska ja hän vaihtoi jatkuvasti työtä kaupungista toiseen.

Harvey Doe

Central City, Denver

Baby Doe erosi miehestään useiden sovintoyritysten jälkeen vuonna 1878. Hän vieraili Leadvillessä 1879 ja muutti sinne 1881. Sattumalta hän tapasi Saddle Rock Cafessa kaupungin rikkaimman miehen Horace Taborin, "Hopeakuninkaan". He rakastuivat ensisilmäyksellä. Tabor oli tuolloin 50-vuotias ja Baby Doe 26. Mikä oli Leadvillen rikkaimman miehen rakastuessa nuoreen naiseen, josta sanomalehdet kirjoittivat, että hän oli Coloradon kaunein.

Leadville, ColoradoSaddle Rock Cafe

Horace Tabor ja Baby Doe

Baby Doelle sanottiin olleen upeat hiukset, suuren unelman siniset silmät, ja vertaansa vailla olevat olkapäät ja povi. Horace tahtoi avioeron Augusta-vaimostaan ja naida Baby Doensa välittömästi. Kaikki ei mennyt aivan herrasmiesmäisesti ja sääntöjenmukaisesti, mutta lopulta 1. maaliskuuta vuonna 1883 Horace Tabor talutti 28-vuotiaan Elizabeth McCourt Doen vihille Washingtonissa suurenluokan seremonioineen. Baby Doe oli pukeutunut 7000 dollaria maksavaan morsiuspukuun ja kaulassaan hänellä oli 75 000 dollaria maksava kaulakoru. Presidentti Chester A. Arthur oli yksi kutsuvieraista. Hänen on kerrottu pitävän Baby Doeta kädestä ja sanoneen:"Minä en milloinkaan ole nähnyt kauniinpaa morsianta."

Augusta Tabor

Maalaus morsiammesta sekä Baby Doen morsiuspuku.

Presidentti Chester A. Arthur

Taborit saivat myöhemmin kaksi tytärtä, joille he antoivat lempinimiksi Lillie ja Silver. Seuraavalla vuosikymmenellä alkoi alamäki. Kaivosten ehtyminen, joukko huijareita, huonot investoinnit ja vanhoillis-konservatiivien vetäytyminen pois Taborin tukijoista, joiden varaan hän oli laskenut, veivät hopeakuninkaan pian vararikkoon. Baby Doe oli romahduksen tullessa 38-vuotias eikä enää milloinkaan voinut elää yltäkylläistä ja tuhlailevaa elämää, johon hän oli miehensä kanssa tottunut.

Tabor Opera House Leadvillessä.

Lillie Tabor

Silver Tabor

Taboreiden koti ennen romahdusta.

Näkymä ehtyneestä ja hylätystä kaivoksesta.

He olivat pennittömiä. Horace sairastui. Vuonna 1899 liput laskettiin puolitankoon Denverissä 10 000 ihmisen seuratessa hautajaisia, kun"'hopeakuningas" saatettiin viimeiseen lepoonsa. Puille paljaille jäänyt Baby Doe muutti tyttäriensä kanssa Chicagoon sukulaistensa luo. Baby Doe ja Silver palasivat vuosia myöhemmin takaisin Leadvilleen toisen tyttäristä, Lillien päätettyään jäädä Chicagoon.Baby Doe Chicagossa.


                                                             Chicago 1900-luvun alussa.

Baby Doe ja Silver elivät vaatimatonta elämää Leadvillen kaivoshökkelikylässä. Silver alkoi juoda ja sotkeutui skandaaliin erään saluunan pitäjän kanssa. Sitten hän muutti Denveriin ja ajautui lopulta Chicagoon, johon saapuessaan hän oli jo aineiden sekakäyttäjä. Silver liikkui useiden miesten matkassa, kunnes lopulta vuonna 1925 hänet löydettiin murhattuna.Baby Boen ja Silverin hökkeliasunto Leadvillessä. 

Silver Tabor
 

Vuodet kuluivat ja kuluttivat Baby Doeta, joka eli hirvittävässä köyhyydessä. Sairastuttuaan hän hoiti itseään tärpätillä ja laardilla, ja vain ystävällisten naapureiden turvin Baby Doe eli päivästä toiseen kurjassa hökkelissään, ehtyneen ja hylätyn kaivoksensa tuntumassa.

Baby Doe hökkelinsä edustalla.

Helmikuussa vuonna 1935 lumimyrsky iski Leadvilleen. Joitakin päiviä ennen sen päättymistä eräs naapureista huomasi, ettei Baby Doen mökin piipusta enää noussut savua. Kun naapurit menivät katsomaa mitä oli tapahtunut, he löysivät Bady Doen lattialta kuolleeksi jäätyneenä. Baby Doe Tabor "Hopeakuningatar",Yhdysvaltojen yksi rikkaimmista naisista 1880-luvulla, oli kuollut köyhänä ja yksinäisenä ja hylättynä vuonna 1935. Hänet haudattiin Denveriin Mt. Olivetin hautausmaalle rakkaan miehensä Horacen viereen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti