keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Kultakuume ja maalarit osa 1.


Mikään ei sytyttänyt mielikuvitusta sellaiseen paloon, mikään ei vauhdittanut kansakuntaa uuteen aikakauteen niin nopeasti kuin muuan Kaliforniassa tammikuussa tehty löytö, KULTAA!!!


Kulta sai liikkeelle tuhansittain ihmisiä. San Franciscolaisen sanomalehden pääkirjoitus oli kuin olisi satua lukenut: "Näkijän näky oli käynyt toteen. Kalifornian kunnailla, kenties kohoaa uusi Kaanain. Maa josta vuotaa mesi ja maito. Siellä vuoret ovat täyttä kultaa, jokiuomat kullalla päällätyt".  

Kirjoitus oli melkoista vuodatusta. Kultalöytö Kaliforniassa kiehtoi myös itärannikon taiteilijoita. 

William Sidney Mountin (1807 - 1868) maalaus "California News" on yksi tuon aikakauden parhaita esimerkkejä siitä, kuinka ihmiset itärannikolla seurasivat kiihkeästi Kalifornian tilannetta.

William Sidney Mountin


Horace Greenley

Maalaukseensa taiteilija on sijoittanut New Yorkin postitoimistoon miehen, joka lukee Horace Greeleyn "New York Daily Tribunea". Lukijan ympärille on kerääntynyt joukko uteliaita ihmisiä kuulemaan viimeisimmät uutiset kultakentiltä. Heidän yläpuolelleen, seinälle, taiteilija on sijoittanut "Kentuckylaisen", joka symboloi toista aikakautta. Luodikon alapuolella kirkuu suurin kirjaimin juliste, jossa myydään matkaa "Loo Choo" -nimisellä laivalla San Franciscoon. Tässä mestarillisessa maalauksessa ei ole häivähdystäkään satiirista, sillä pian myös pilapiirtäjät herkuttelivat kullankaivajien kustannuksella.



"Mistä löytää laiva, joka kuljettaisi rikkaudet kotiin" ivataan maalauksessa, joka Currier ja Ives tuottivat. Mahdollisuudet olivat niin valtavat ja uskomattomat, että, kullankaivajat sanoivat lähtevänsä katsomaan norsua. Unelmat kullasta tuntuivat ylittivät järjen rajat, kuten maalauksessa, jossa kaskelotti hinaa talon kokoista kultakimpaletta.

Nathaniel Currier

James Merritt Ives



Yksi hauskimmista pilakuvista on mielestäni H. K. Kobinsonin julkaisema maalaus "A Gold Hunter on his way to CALIFORNIA, via ST Louis" jossa kultakuume on puraissut itärannikonmiestä, ja näyttäisi siltä kuin herra olisi lähtemässä "soitellen sotaan".







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti