keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Pistoleros!

O.K. Corrallin -taistelua puitiin pitkään tombstonelaisessa oikeusistuimessa. Lopulta Earpit ja Doc Holliday vapautettiin kaikista syytteistä. He olivat liian ylpeitä miehiä jättääkseen kaupungin, mutta nyt heidät oli merkityt. Karjapaimenet janosivat kostoa ja olisi vain ajan kysymys, milloin aseiden aika palaisi uudelleen Tombstoneen.




Ensimmäisenä joutui salamurhayrityksen kohteeksi Virgil Earp. Ylittäessään Allen Streetiä puolenyön aikaan 28. päivänä joulukuuta 1881, lähellä Crystal Palace saluunaa hän joutui väijytyksen kohteeksi, jonka olivat hänelle järjestäneet karjapaimenet.
Pimeydestä, poikittain Allen Streetin suunnasta ammutut kaksi yhteislaukausta vammauttivat Virgil Earpin loppuiäkseen.


Karkeat haulipanokset osuivat vasemman käden kyynärvarteen. Nopeista kirurgisista toimenpiteistä huolimatta lääkärit eivät saaneet Virgilin kättä milloinkaan enää täysin kuntoon.

Virgil Earp

Sitten lauantai maaliskuun 18. päivä vuonna 1882 oli muuttava kaiken. Salamurhaajan luoti surmasi Morgan Earpin, hänen pelatessaan biljardia Bob Hatchin kanssa saluunassa. Luoti, joka ammuttiin saluunan takaoven lävitse, osui Morganiin selkärankaan murskaten sen. Toinen luoti kulki yli huoneen, osuen seinään, peliä seuranneen Wyatt Earpin pään yläpuolelle.
Morg asetettiin selälleen biljardipöydälle, jotta hänen olonsa olisi ollut mahdollisimman hyvä. Kaikki paikalla olijat ymmärsivät kuitenkin hyvin pian, ettei mitään olisi tehtävissä hänen pelastamisekseen. Kolme tohtoria, Mathews, Goodfellow ja Millar tutkivat nopeasti Morganin vammat ja lyhyen konsultaation jälkeen kertoivat, että hänen vammansa olivat kuolettavat.
Morgan Earpin viimeiset hetket maatessaan saluunan biljardipöydällä olivat liikuttavat hänen ja Wyattin kuiskaillessa toisilleen heidän yhteisestä menneestä elämästä ja perheestään. Sitten Earpin veljesten, kuumaverisin ja levottomin ”pistoleero” henkäisi viimeisen kerran ja kuoli vanhemman veljensä käsivarsille.


Kuultuaan läheisen ystävänsä kuolemasta, Doc Hollidayn on kerrottu joutuneen raivon valtaan ja karjuneen oveltaan teosta vastuussa olevia tilille.
Silminnäkijät kertoivat nähneensä paikalta paenneet Frank C. Stilwellin ja Judah Florentino Cruzin, joka tunnettiin Tombstonessa yleisesti ”Intiaani Charliena”. Myös Pete Spencer, John ”Doe” Fries ja Hank Swilling, kaikki Clantoneiden ystäviä, yhdistettiin Morganin salamurhaan.

Dog Holliday

Frank Stilwell

Arizona Daily Star – lehden mukaan Frank Stilwell nähtiin aikaisin seuraavana aamuna Tucsonissa, kuusi- seitsemän tuntia Morganin salamurhan jälkeen ja tämä antoi Stilwellille hyvän alibin. 70:nen mailin matka hevosella ei pois sulkenut mahdollisuutta, ettäikö se olisi ollut mahdollista.
Wyattille tämä ei kuitenkaan riittänyt ja Frank Stilwellin päivät olivat luetut. Hänen elinaikaansa oli tuolloin jäljellä enää 48 tuntia.
Maaliskuun 20. päivä 1882 Morgan Earpin ruumis nostettiin arkussa vankkureille, jonka kuskinpenkillä istui Virgil Earp ja vieressään vaimonsa Allie. He jättivät Tombstonen lopullisesti kuljettaen Morganin ruumiin perheensä maatilalle Coltoniin, Kaliforniaan haudattavaksi.


Virgil ja Allie Earpia Tucsonin rautatieasemalle oli saattamassa Wyatt Earp, hänen nuorin veljensä Baxter Warren Earp, joka oli saapunut hiljattain kaupunkiin, Doc Holliday, ”Texas Jack” Vermillion, Sherman McMasterson ja ”Turkey Creek” Johnson, kaikki raskaasti aseistautuneina.

Baxter Warren Earp

”Texas Jack” Vermillion

Odotellessaan junan saapuvan, eräs matkustajista kertoi Wyattille nähneensä Ike Clantonin ja Frank Stilwellin väijyvän Earpeja aseman lähellä sijaitsevan Porter hotellin verannalta. Toisaalta osa historioitsijoista ovat esittäneet näkemyksensä siitä, olivatko Clanton ja Stilwell lainkaan ”metsästämässä” Earpeja.



Kun hyvästi oli jätetty ja Virgil vaimonsa Allien kanssa asettunut sisälle junaan, seurue yllätti ratapihalla liikuskelleen Frank Stilwellin. Hetkeä myöhemmin kun junan pilli vihelsi alakuloisesti, makasi Frank Stilwell ratapihalla kuolleena.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti