maanantai 10. syyskuuta 2018

Arizonan pojat / Camillus S. Fly


Camillus S. Fly (1849 -1901). Vaikka Fly on yksi kuuluisimmista Amerikan rajaseudun valokuvaajana, hänestä itsestään tiedetään hyvin vähän. Ja vaikka hänen laaja valokuvamateriaalinsa käsitti tuhansia lasinegatiiveja, on hänestä itsestään olemassa vain muutama valokuva.

Camillus S. Fly 

Fly syntyi vuonna 1849 Andrewsin piirikunnassa Missourissa, mutta perhe muutti vielä samana vuonna Kaliforniaan. Syksyllä 1879 Camillus Fly avioitui Mollie Goodrichin kanssa. Nuoripari oli kuullut, että Tombstonessa Arizonassa oli löydetty hopeaa, ja he päättivät lähteä sinne. Pariskunta saapui Tombstoneen vuoden 1879 lopulla.

Mollie Goodrich

Tuolloin hopeakaupunki oli vielä vain hökkelikylä monine telttoineen. Fly rakensi Fremont Streetille täysihoitolan, jonka takaosassa sijaitsi heidän valokuvagalleriansa. Yksi heidän ensimmäisistä vuokralaisistaan on todennäköisesti ollut ”Big Nose Kate” Elder, Doc Hollydayn naisystävä.
Rakennus sijaitsi kuuluisan O.K. Corrallin tontin vieressä ja Camillus Fly oli paikalla O. K. Corrallin taistelun aikana.


”Big Nose Kate” 



Niinpä tutkijoita on ihmetyttänytkin, miksei taistelun jälkitilanteesta ole olemassa ainoatakaan valokuvaa? Kuten ei myöskään hautajaisista eikä hautajaissaattueesta, jolloin taistelussa surmansa saaneet McLauryn veljekset ja Billy Clanton haudattiin. Flyn tiedetään olleen mukana tilaisuudessa, jota on kuvattu suurimmaksi tapahtumaksi tuohon aikaan Tombstonessa.

Clanton & McLaury -gang

Tutkijat epäilevätkin Flyn saattaneen olla kameroineen hautajaisissa, sekä mahdollisesti myös ottaneen valokuvia katutaistelussa kuolleista McLauryn veljeksistä ja nuoresta Billy Clantonista. Oikeudenkäynnin asiakirjat kertovat Camillus Flyn ottaneen revolverin pois kuolevalta Billy Clantonilta.


Selitys miksei ainoatakaan valokuvaa tapahtumista ole löytynyt, saattaa tutkijoiden mielestä johtua siitä, että hänen vaimonsa möi negatiivikokoelman Phelps Dodge Mercantile Co:lle Camillus S. Flyn kuoltua, ja varastorakennus, jossa lasilevyjä säilytettiin tuhoutui tulipalossa vuonna 1910, jolloin suuri osa Camillus S. Flyn negatiiveista tuhoutui. Ja kuin varmuudeksi, vuonna 1912 Tombstonessa riehunut tulipalo tuhosi vielä The Fly Galleryn, vieden mukanaan useita satoja negatiiveja.


Camillus S. Fly valokuvasi tombstonelaisia ihmisiä, heidän arkipäivän tapahtumiaan, sekä ympäröivää seutua. Hänen Mollie-vaimonsakin oli lahjakas valokuvaaja, hoitaen heidän täyshoitola-galleriaansa sillä aikaa, kun Camillus kiersi kuvausmatkoillaan maaseudulla. Kuuluisuuteen Fly ponnahti kuitenkin vasta vuonna 1886, jolloin hän otti legendaariset valokuvat Geronimon ja kenraali Crookin tapaamisesta Canyon de los Embudosissa, Sierra Madre-vuoristossa. Kuvat apache-päälliköstä sotureineen heidän omassa elinympäristössään olivat lajissaan ensimmäiset.
Ottaessaan kuuluisat valokuvansa Sierralla 1800-luvun lopulla valokuvaaminen vaati kovaa kuntoa, kärsivällisyyttä ja aimo annoksen hyvää onnea.*







*Kuvaaja tarvitsi myös apulaisen ja juhdan kuljettamaan kaluston, sekä myös pimiön, jotta lasilevyt voitaisiin kehittää. Ensin kuva täytyi sommitella, rajata. Se jälkeen kuva tarkennettiin, jonka jälkeen rajaus ja tarkennus viimeisteltiin kameran perän lasilevylle, tähyslasille. Sitten valittiin himmennyslevy, jolla valittiin aukko eli valonmäärä. Vasta tämän jälkeen avustaja toi kotelossa märän lasinegatiivilevyn. Kuvaaja otti pois objektiivin suojuksen. Se oli totuuden hetki, silloin kuva otettiin ja se saattoi joskus kestää tunninkin. Valotuksen jälkeen avustajan täytyi kiiruhtaa matkapimiöön ja kehittää kuva ennen kuin levy ehtisi kuivua. Vasta tuolloin oli saatu negatiivi, sillä edellytyksellä, että mikään ei ollut mennyt vikaan. Kotistudiossaan valokuvaaja saattoi sitten tehdä kopioita, mikäli lasinegatiivi ei matkalla mennyt rikki. Menetelmä oli työläs, mutta sitkeästi tuon ajan kuvaajat kiersivät kalustoineen länttä.




Camillus S. Fly elokuvassa "Geronimo"

Erottuaan vaimostaan Camillus S. Fly perusti oman studionsa Arizonaan Bisbeehen, mutta studio ei tuottanut. Hän kokeili studion pitämistä myös Phoenixissa, Arizonassa vuonna 1894, mutta tulos oli jälleen sama. Tämän jälkeen Fly otti vastaan sheriffin viran voitettuaan vaalin Cochisen piirikunnassa yli 300 äänellä. Hän toimi virassaan yhden kauden, eikä asettunut seuraavissa vaaleissa enää ehdolle. Camillus Fly palasi takaisin Tombstoneen, jossa hän kuoli 12. lokakuuta 1901, lähes pennittömänä.

Besbee, Arizona
Camillus S. Fly









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti