torstai 6. syyskuuta 2018

Koston enkelit


Legenda kertoi Wyatt Earpin miehineen etsineen kuumeisesti Ike Clantonia usean tunnin ajan asemarakennuksen läheisyydestä, ilman menestystä. Ike Clanton väitti myöhemmin, että he olivat Stilwellin kanssa ratapihalla odottamassa suuren valamiehistön kuultavaksi tulossa olevaa todistajaansa. Wyatt taas väitti Frank Stilwellin olleen ratapihalla väijymässä heitä.







Stilwellin murhaa kuvattiin yksityiskohtaisesti Arizona Daily Starissa. ”Hänen ruumiinsa oli niin runneltu, että syyllisiä täytyi olla useampi kuin yksi.” oletti lehti. ”Vasen jalka oli poikki polvesta useiden laukausten seurauksena. Frank Stilwell oli ammuttu seulaksi suuri kaliiberisella aseella.” lehti jatkoi.



Kaksi vuorokautta Frank Stilwelin kuoleman jälkeen, Wyat Earpin saatua vihjeen, että Pete Spencerin metsäkämpällä, Dragoon-vuoristossa piileksi yksi Morgan Earpin salamurhan epäillyistä, Florentino Cruz. Wyatt Earp saapui ”kostonenkeltensä” kanssa Spencerin metsäkämpälle aamun viimeisinä tunteina 22.3.1882.



Useat silminnäkijät kertoivat myöhemmin kuulleensa yhdeksän laukausta, jotka ammuttiin nopeassa tahdissa. Eräs paikalla olleista kertoi nähneensä kuinka kahdeksan Earpin miestä piiritti Florentino Cruzin ja lyhyen ajojahdin jälkeen ampuivat hänet ”seulaksi”.
On myös vihjattu, että Wyatt Earp, ennen Florentino Cruzin ampumista, olisi kiristänyt tältä tiedon, että Morganin salamurhahankkeen takana olisi ollut ”Curly Bill” Brocius.



Wells Fargo-historioitsija Robert J. Chandler on väittänyt löytäneensä "vedenpitävän" merkinnän alkuperäisestä tilikirjasta, jossa mainitaan Wells Fargon maksaneen Wyatt Earpille 150 $ "verirahat" Frank Stilwellin ja ”Curly Bill” Brociusin murhista.
Historioitsijat ovat kiistelleet aina siitä ampuiko Wyatt Earp ”Curly Billin”. Stuart Lake kirjassaan ”Wyatt Earp: Frontier Marshal”, väitti ensimmäisenä Earpin ampuneen ”Curly Bill” Brociusin Iron Springsissä.

Robert J. Chandler

Stuart Lake


Earp-historioitsija Timonthy Faittig Tombstonesta pitää tietoa epäluotettavana, koska todisteita siitä, että Earp olisi tosiaankin ampunut Curly Billin ei varmuudella ole. Hän ei usko, että Wells Fargo olisi maksanut dollariakaan Wyattille ilman varmaa todistetta siitä, että ”Curly Bill ”olisi kuollut. Myös Jeff Morey, pitää palkkiota (150$) liian pienenä palkkamurhista.

Timonthy Faittig

Vasemmalla Jeff Morey

Wyatt Earpilla ei ollut enää paluuta entiseen. Tämä oli suuri muutos. Hän piti itseään yhä lainvalvojana, mutta ymmärsi luultavasti olleensa kuitenkin nyt lain ulkopuolella. Ehkä hän oli sitä mieltä, että hänellä oli oikeus kostaa veljensä Morganin kuolema, mutta amerikkalainen oikeusjärjestelmä oli toista mieltä.
"Wyatt Earpin kosto oli kuin suoraan raamatusta. Silmä silmästä, hammas hampaasta.”, on huomauttanut historioitsija Jeff Morey.
"Earpia voi pitää kostonenkelinä, tai sheriffinä, joka menetti kontrollin. Samoja tapahtumia voi tulkita monilla tavoilla ja tulla eri johtopäätöksiin. Mutta tarkastellessa vain pelkkiä tosiasioita, tiedetään mitä tuolloin tapahtui. Syy miksi Wyatt Earpin tarinaa kerrotaan yhä uudelleen ja uudelleen, on luultavasti hänen moraalisenpäätöksen tekemisen vaikeus.” jatkaa Morey.

Elokuvasta "My Darling Clementine"

Lähellä Iron Springiä, 24.3.1882 nämä kaksi joukkiota, jotka jahtasivat toinen toistaan, törmäsivät toisiinsa sattumalta. ”Curly Bill” ei aikaillut ja ampui ensin haulikollaan Wyatt Earpia käyttäen maastoa suojanaa, muttei osunut. Wyatt ei antanut toista mahdollisuutta. ”Curly Billiä” vatsaan osuneet haulit käytännöllisesti katsoen ”halkaisivat” hänet.




”Curly Bill” Brocius

Tutkijat ovat pitäneet lähes ihmeenä Wyatt Earpin selviytymistä ilman naarmuakaan tästäkin taistelusta.
Iron Springin taistelussa kuoli Curly Billin lisäksi toinenkin mies hänen koplastaan. Johnny Barnes kuoli muutamaa viikkoa myöhemmin taistelussa saamiin vammoihin.

”Curly Bill” Brociusin murha päätti Wyatt Earpin verisen kostonkierteen. Hän ei koskaan enää palannut sheriffiksi, eikä koskaan tappanut uudelleen.

Wyatt Earp (Henry Fonda) elokuvassa  My Darling Clementine 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti