sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Arizonan pojat / Stuart N. Lake


Stuart N. Lake (1889 – 1964) syntyi Roomassa, New Yorkissa. Hän toimi lehtimiehenä Heraldissa. Lake palveli maataan ensimmäisessä maailmansodassa, mutta haavoittui Ranskassa vakavasti viettäen kolme seuraavaa vuotta sotilassairaalassa.

Stuart N. Lake

 Vuonna 1921 Stuart Lake muutti Kaliforniaan ja toimi elokuvakäsikirjoittajien teknisenä avustajana lännenfilmeissä. Hän keräsi aineistoa Wyatt Earpin elämäkertaa varten lähes neljä vuotta mm. haastatellen Earpia itseään. Laken kirja ”Wyatt Earp, Frontier Marshal” on luultavasti kuuluisin Earpista milloinkaan kirjoitettu teos, mutta samalla se myös on yksi kiistanalaisimmista. Kirja julkaistiin kaksi vuotta Wyattin Earpin kuoleman jälkeen vuonna 1931.



Laken ”Wyatt Earp, Frontier Marshal” on vaikuttanut jo lähes 80 vuoden ajan antaen Wyatt Earpista virheellisen kuvan. Useat kirjailijat ovat käyttäneet teosta lähteenään ja toistaneet Laken ja Wyatt Earpin siinä sepittämät valheelliset tarinat. Monet miehet, jotka tunsivat Wyatt Earpin hänen loistokautenaan, ovat kertoneet hänen olleen kovin erilainen kuin Laken antama kuva hänen ”mestaripoliisistaan”.


Stuart Laken kirja jättää kaiken Wyattin valonaran puuhastelun kertomatta, tuoden esille vain hänen aidot ja oletetut urotyönsä. Kirjailija William MacLeod Raine kiteytti kyseisen kirjan aikoinaan muutamalla sanalla "Hän puhui itsensä 'the hall of fameen' apunaan hyväuskoinen kirjailija. Tämä vanhuudenhöperö mies löysi kirjailijan, joka kuunteli hänen valheensa ja jolla oli taito pukea ne luettavaan muotoon, ja julkaista ne."

William MacLeod Raine

Stuart Lake kertoo kirjansa esipuheessa: ”Wyatt Earp kesytti Mannen Clementsin ja hänen 50 tappaja-cowboytaan Wichitassa. Otti yhteen Clay Allisonin kanssa Dodgessa. Suojeli vähäpätöistä Johnny-Behind-the-Deucea Tombstonen mafialta. Osallistui O.K. Corrallin veriseen katutaisteluun ja kävi armottoman kaksintaistelusta katkaistulla haulikolla Curly Billyn kanssa.”

Clay Allison


Johnny-Behind-the-Deuce

Nämä tarinat Earpin uroteoista eivät voi epäonnistua lukijan mielenkiinnon herättämisessä, vaikka ne olisivat merkityksettömiä. Ongelmana tässä vain on se, että ainoastaan O.K. Corrallista kertova tarina on totta, ja sekin mahdollisesti murhajuttu, jossa antautuneet miehet ammuttiin.

Yksi uskomattomimmista tarinoista Laken Earp-kirjassa lienee Wyattin yhteenotto Clementsin poikien kanssa Wichitassa.
Lake kertoo kirjassaan: ”Clementsin pojilla oli hampaankolossa jotakin Wyattin varalle. Suurin roistoista heistä, Mannen Clements oli huolella valinnut mukaansa yli neljäkymmentä pyssymiestään uhoten ottaa Wyatt Earp hengiltä. Huligaanit tapasivat Earpin kadulla, mutta kylmähermoinen ja aseeton Wyatt kehotti rähinöitsijöitä laittamaan aseet pois ja kalppia hiiteen kaupungista. Miehet nousivat noloina ratsujensa selkään ja ratsastivat pois.” 


Historioitsija Harry Sinclair Drago totesi aikoinaan, että Laken tarkoitus oli keinoja kaihtamatta tehdä sankarisheriffistään todellinen supermies, joka kesytti Wichitan.
”Jos niin olisi ollut, että Clementsit olisivat tulleet suurella joukolla Wichitaan, siitä varmasti olisi kirjoitettu kissan kokoisin kirjaimin sanomalehdissä, mutta ainuttakaan mainintaa tapauksesta ei ole sen aikaisissa lehdissä, eikä pöytäkirjoissa.” kirjoitti Ramon F. Adams "Burs Under The Saddle” kirjassaan. 

Ramon F. Adams

Kirjassaan "Frontie Marshal" Stuart Lake kertoi, että Wyatt Earp pidätti kerran myös kuuluisan revolverisankari Ben Thompsonin. Elokuussa 1873 Billy Thompson, Benin veli surmasi sheriffi Chauncey Whitneyn Ellsworthissa, Kansasissa. Laken mukaan Wyatt oli tuolloin paikalla, tarjoutui ottamaan tinatähden rintaansa, ja pidätti aseistautuneen, äkkipikaisen ja tappavanvaarallisen Ben Thompsonin. 

Ben Thompson

Billy Thompson

Chauncey Whitney

Tämä on yksi käytetyimpiä Earp–urotekoja lännenkirjallisuudessa, joka kuitenkaan on vailla minkäänlaista todenperää, toteaa Steve Gatto kirjassaan "The Real WYATT EARP: A Documentary Biography". 

Steve Gatto


Gatto ei löytänyt ainoatakaan sanomalehtijuttua tuolta ajalta, jossa olisi mainittu, että Wyatt Earp oli tuolloin paikalla. "The Ellsworth Reporter'in” (August 21, 1873) mukaan pidätyksen teki apulaissheriffi Ed Hogue. Myös Ben Thompsonin omaelämäkerrassa, joka on kirjoitettu jo vuonna 1884, väitetään Ed Hoguen tehneen kyseisen pidätyksen.

Ed Hogue

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan pitää myös sitä, että Bat Masterson, Wyatt Earpin hyvä ystävä, ei sanallakaan maininnut Ben Thompsonista, sheriffi Whitneyn surmaa käsittelevässä artikkelissaan Human Life – lehdessä vuonna 1907.

Bat Masterson ja Wyatt Earp

Vuonna 1932, vähän ennen kuolemaansa Tombstone Epitaphin perustaja, sekä kaupungin pormestarinakin toiminut John Clum kertoi, että Wyatt Earpin saapuessa Arizonaan kaikki karjavarkaat Kansasissa, Coloradossa, Uudessa - Meksikossa ja Texasissa tunsivat ja pelkäsivät Wyatt Earpia. Tämähän oli tietenkin hölynpölyä kuten "The Real WYATT EARP'in" kirjoittaja Steve Gatto mainitsi. Gatto kirjoitti että Earp kyllä tunnettiin paikallisesti hyvänä poliisimiehenä tuolloin, mutta maanlaajuudellisesti huomiotaeherättäväksi hänestä ei vielä tuolloin ollut.

John Clum

Hän lisäsi myös, että kertomus legendaarisesta pitkäpiippuisesta Coltista on vailla minkäänlaista todellisuuspohjaa. Aseesta kirjoitti ensimmäisenä Stuart Lake. Bat Masterson kirjoitti myös vuonna 1907 Human Life – lehdessä artikkelit Wyatt Earpista sekä Bill Tilghmanista (Masterson oli myös yksi tarunhohtoisen aseen oletettu omistaja) ei maininnut mitään pitkäpiippuisesta aseesta, eikä sen luovuttajasta Ned Buntlinestä. Myös Mastersonin on kerrottu saaneen lahjaksi tuo ase. Kaksi muuta lainvalvojaa olivat Neal Brown ja Chas Bassett

Bill Tilghman

Ned Buntline

"Dodge Cityn rauhankomissio". Seisomassa vasemmalta;
W. H. Harris, Luke Short, Bat Masterson, W.F. Petillon.
Istumassa vasemmalta; Chas Bassett, Wyatt Earp, M.F. McLain 
sekä Neil Brown. Legendan mukaan, Bassettille, Earpille, 
Mastersonille ja Brownille, Buntline lahjoitti jokaiselle
tarunhohtoisen "pitkäpiippuisen Buntlinespecial -revolverin."


Stuart Lake myi kirjansa "Frontier Marshal" oikeudet Foxille 7,500 $, josta puolet hän antoi Josephine Earpille. Fox suunnitteli filminsä nimeksi ”Wyatt Earp, Frontier Marshal”, mutta rouva Earp uhkasi yhtiötä oikeusjutulla jos hänen miehensä nimeä käytettäisiin elokuvassa. Studio luopui lopulta Earpin nimen käytöstä. 


Josephine Earp

Kolme vuotta Wyatt Earpin kuoleman jälkeen ilmestyi ensimmäinen elokuva O.K. Corrallin tapahtumista, nimellä: "Law and Order" (1932). Walter Huston oli Wyatt Earp ja Harry Carey Sr. Doc Holliday. Myöhemmin Huston näytteli Hollidayta elokuvassa "The Outlaw". Hän on ainoana näyttelijänä näytellyt sekä Wyatt Earpia että Doc Hollidayta.

 
Walter Hutson

Harry Carey Sr.



Stuart Lake kuoli San Diegossa, Kaliforniassa vuonna 1964. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti