keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Johnny Ringo - viides Beatle


Johnny Peters ”John Ringo” (1850 – 1882)

Aikalaiskuvaus John Ringosta: "Hän oli hoikka, 5 jalkaa 11 tuumaa pitkä. Hänellä oli kaunispiireistä kasvot, ruskeat hiukset ja siniset silmät. Hän oli, silloin kun oli selvänä ystävällinen ja hiljainen, mutta juovuksissa ailahteleva ja erittäin vaarallinen.” 

Johnny Ringo

John Ringo syntyi Greenforkissa, Waynen piirikunnassa Indianassa. Hän ei ollut "verisukulainen" Youngereille, vaikka monesti näin on väitetty. Hänen tätinsä (äidin puolelta), Augusta Peters avioitui Coleman Youngerin, Youngerin – poikien sedän kanssa, sen jälkeen kun hänen ensimmäinen aviomiehensä oli kuollut.

Augusta Peters

Coleman Younger

Vuonna 1864 Ringo matkasi vanhempiensa ja sisarustensa kanssa vankkurikaravaanissa, määränpään Kalifornia. Wyomingissa isä Martin Ringo kuoli tapaturmaisesti ja perhe joutui jatkamaan matkaansa San Joseen, Kaliforniaan ilman perheenpäätä.
John Ringon nuoruusvuosista tiedetään varsin vähän, tai ne olemassa olevat rippeet ovat hyvin ristiriitaisia. Legenda kertoo Ringon olleen hyvin sivistynyt, latinaa osaava kaveri, joka luki ja siteerasi usein raamattua.

Johnny Ringo

Vuonna 1870 John hyvästeli äitinsä ja sisaruksensa ja lähti kohti Texasia. Kuinka hän sai vaarallisen pistoleeron maineen, on edelleen mysteeri. On mahdollista, että hänen pahamaineinen maineensa rakentui ns. Hoodoo-sodassa Texasissa, Suttoneitten ja Tayloreiden perheet ottivat yhteen verisessä sukuvihassaan.

Hoodoo-war

John Ringon on kerrottu tunteneen henkilökohtaisesti tuolloin pistoleero Bill Taylorin, John Wesly Hardinin ja Mannen Clementsin. Toisaalta tilastot Texasin ajoilta John Ringon kohdalla kertovat yhdestä mahdollisesta pyssytappelusta ja ruumiista, mutta mahdollista on, että hän osallistui useampiinkin väijytyksiin ja murhiin tuolloin.

John Wesly Hardin


Mannen Clements

Sukuvihan laannuttua Ringo karisti Texasin pölyt itsestään ja suuntasi matkansa Shakespeareen, Uuteen Meksikoon, josta matka jatkui Tombstoneen, Arizonaan, jonne karjavarkaana ja pistoleerona tunnettu, kovan juomakierteen omaava synkkäilmeinen mies ilmestyi vuonna 1879.
John Ringon saapuminen Tombstoneen oli luontevaa, sillä aiemmin Kaakkois-Arizonassa pyöriessään hän oli lyöttäytynyt yhteen ”Curly Bill” Brociusin ja ”Old Man” Clantonin jengiin. Porukka majaili Clantoneiden tilalla, lähellä Tombstonen ja oli kuin ”keidas autiomaassa” lainsuojattomille.

"Curly Bill"

"Old Man" Clanton

Saffrdissa ympäripäissään ollessaan Ringo oli yrittänyt tappaa Louis Hancock -nimisen pelurin riidan päätteeksi, mutta joutunut pakenemaan lopulta lainvalvojia, tuumaili että mahdollisuuksien Tombstone ja Clantonin – jengiin liittyminen vaikuttivat tuolloin varsin hyviltä vaihtoehdoilta. Legendan mukaan Ringon pistoleeron mainetta pelkäsivät tuolloin, niin arizonalaiset lainsuojattomat kuin sheriffitkin.

Johnny Ringo ja "Curly Bill" elokuvassa "Tombstone"

John Ringo ei oletettavasti ollut Tombstonessa O.K. Corrallin taistelun aikaan, mutta jotkut historioitsijat pitävät mahdollisena, että hän olisi ollut mukana väijytyksessä Allen Streetillä kaksi kuukautta myöhemmin, jolloin salamurhaajat yrittivät surmata Virgil Earpin. Monet historioitsijat uskovat myös Ringon osallistuneen Morgan Earpin salamurhaan 18. päivänä maaliskuuta vuonna 1882.


Kuukautta aikaisemmin Ringo oli humalassa haastanut Doc Hollidayn ja Wyatt Earpin kaksintaisteluun. Earp oli kävellyt pois, mutta Doc oli ottanut haasteen vastaan sopertaen: ”I’m your huckelberry. That’s just my game.” Kaupunginpoliisimiehet saivat kuitenkin riisuttua humalaisilta riitapukareilta tuolloin aseet.


Kuvat elokuvasta "Tombstone"

Pian ystävät ympäriltä alkoivat loppua. Kuka kuolleena, kuka kadoten jälkiä jättämättä. John Ringon juomakierre syveni, ja maa jalkojen alla alkoi polttaa.
”Tombstone Epitaphin” silloinen päätoimittaja Sam Purdy kirjoitti lehdessään keskustelustaan Ringon kanssa. Ringo oli sanonut hänelle: "Jos jäisin kaupunkiin, minut tapettaisiin. Nyt ei riittäisi leikkiä kuurupiilo muutama päivä. Minun on kadottava nyt muutamaksi vuodeksi. ” 

Elokuvasta "Tombstone"

4. heinäkuuta 1882 alkanut fiesta jatkui rankalla ryyppäämisellä Ringon kohdalla aina pitkälle seuraavaan päivään. Kun pistoleeron nähtiin ratsastavan ulos kaupungista muutamaa päivää myöhemmin, hänen kerrotaan olleen tukkihumalassa.
Kaksi päivää myöhemmin Dialsin karjatilalaiset, lähellä Dragoonin South Pass’ia havaitsivat John Ringon ”Lehmipoikien kuninkaan” ympäri päissään.
Tombstonelainen lainvalvoja Billy Breckenridge tapasi Ringon vähän sen jälkeen. Hän kirjoitti kohtaamisestaan myöhemmin: ”Tapasin Ringon puolenpäivän aikaan. Hän oli niin juovuksissa, että hänellä oli vaikeuksia pysytellä hevosensa satulassa. Hän sanoi olevansa matkalla Galeyvilleen.
Ringo tarjosi minulle viskiä puolillaan olleesta pullosta (hänellä oli toinen täysinäinen vierellään). Otin ryypyn ja irvistin, sillä se poltti huuliani. Koska ymmärsin, että hänen täytyisi ratsastaa koko yö päästäkseen tuossa kunnossa Galeyvilleen, ehdotin että hän palaisi kanssani lähettyvillä olevalle Goodrichin tilalle ja nukkuisi päänsä selväksi, ennen kuin jatkaisi matkaansa, mutta hän kaatoi raakaa viinaa kurkkuunsa ja jatkoi matkaansa. Luulen, että tämä oli viimeinen kerta kun hänet nähtiin elävänä.” 


Billy Breckenridge

Iltapäivällä 13. heinäkuuta John Ringon ratsu luultavasti heitti ratsastajan satulasta, eikä ympäripäissään ollut pistoleero saanut sitä kiinni. Muutaman tunnin kuluttua lähistöllä olevalla karjatilalla kuultiin yksinäinen laukaus.
Iltapäivän helle porotti armottomasti 14. heinäkuuta 1882 Turkey Canyonissa, Arizonassa kun James Yoast – niminen mies tukkilastia kuskatessaan havaitsi suuren viisihaaraisen tammen katveessa nuokkuvan miehen. Aluksi näytti siltä, että mies veteli nokkaunia, mutta kun Yoastin mukana jolkutellut koira kiinnostui muukalaisesta ja meni haistelemaan tätä, heräsi myös James Yoastinkin kiinnostus muukalaiseen.


Hän löysi kuolleen John Ringon nojaamasta mahtavaa puunrunkoa luodinreikä päässään.
Ruumis oli ollut paikalla arviolta 24 tuntia ja oli palanut auringossa lähes mustaksi. Näytti aluksi siltä, että Ringo oli riistänyt hengen itseltään. Hänellä oli päässään vaalea huopahattu, yllään sininen paita ja liivit. Ringolla ei ollut jaloissaan saappaita ja sukkien päälle oli kääritty aluspaidan kappaleita. Näytti että hän oli kulkenut jalan jonkin matkaa. Ringo puristi yhä asettaan oikeassa kädessään ja kivääri nojasi vasten puuta. Kaksi panosvyötä kulki ristiin hänen rinnallaan, mutta ne olivat ylösalaisin, niin että asekotelot sojottivat taivaalle.


Kun Yoast tutki kuollutta tarkemmin, hän havaitsi, että Ringolta oli luultavasti leikattu veitsellä otsan yläpuolelta pala päänahkaa. Pistoleeron taskukello kävi edelleen. Luoti, joka oli surmannut Ringon, oli mennyt sisään oikean silmän ja korvan välistä, mutta ruudinpolton jälkiä ei näkynyt haavassa. Oliko tämä mystinen pistoleero sittenkin teloitettu?

Elokuvasta "Tombstone"
Wyatt Earp kertoi surmanneensa Ringon ja piirsi tapahtumasta jopa yksityiskohtaisen kartan. Ongelmana on vain se, että Wyatt Earp oli poistunut osavaltiosta jo neljä kuukautta Ringon kuolemaa aikaisemmin. Doc Holliday oli myös yksi murhan pääepäillyistä, mutta hän oli kaukana Coloradossa Ringon löytyessä kuolleena. 



Buckskin Frank Leslie, jonka tiedettiin ryypänneen Tombstonessa Ringon seurassa ennen tämän katoamista kaupungissa, leuhki vuosia myöhemmin istuessaan vaimonsa murhasta eräälle vanginvartijalle tappaneensa John Ringon. Jotkut uskovat tähän väitteeseen, toiset eivät.
Myös pikkurikollinen ”Jonny-Behind-the-Deuce” (Michael O’Rourke) väitti tappaneensa Ringon, mutta hänen versiolle ei ole kovin paljoa kannattajia.
Lopulta kuolemansyyntutkija päätyi ratkaisuun, John Ringo riisti hengen itseltään. 


Buckskin Frank Leslie

”Jonny-Behind-the-Deuce”

Mutta miten on selitettävissä luoti päässä ilman näkyviä ruudinpolton jälkiä? Ei jalkineita jaloissa, panosvyöt ylösalaisin ja palapäänahkaa kateissa.
Seuraavassa muutamia vaihtoehtoja:

1. mysteeri
Ringo oli kietonut aluspaidan riekaleista ”sukat” jalkojensa ympärille. Luultavasti hevonen oli heittänyt humalassa olleen ratsastajan satulasta ja Ringo oli jalan yrittänyt tavoittaa ratsuaan. Miksi hänellä ei ollut saappaita jaloissaan?
Hevonen löytyi myöhemmin lähistöltä ja saappaat myös, jotka roikkuivat kiinnitettyinä satulaan. Miksi? Selitys on yksinkertainen. Kaikki Arizonassa tiesivät, että maa oli kalkkarokäärmeitä pullollaan, joten yksinkertainen varotoimenpide käydessä lepäämään, oli ripustaa jalkineet satulaan, jotteivät ”madot” kiemurtelisi saappaisiin.

2. mysteeri
Löydettäessä Ringo kuolleena, asevyöt olivat käännettyinä hänen rintansa ympärille ylösalaisin. Oliko murhaaja jättänyt itsestään merkin?
Luultavasti Ringo oli niin juovuksissa, että panosvyöt ovat hyvinkin saattaneet mennä häneltä itseltään sekaisin.

3. mysteeri
Pala päänahkaa ja hiuksia oli poissa otsan yläpuolelta. Kuolemansyyntutkija epäili, että se oli leikattu pois veitsellä.
Entäpä jos James Yoast, joka Ringon löysi (miehet tunsivat toisensa Texasin ajoilta) oli ottanut veitsellään itselleen pienen ”matkamuiston” kuolleesta ”Lehmipoikien kuninkaasta”?

4. mysteeri
Ringon ohimossa ei ollut ruudinpolton jälkiä, joten epäilys heräsi, että tappava laukaus oli ammuttu kaukaa. Wyatt Earp väitti ampuneensa Ringon 75 jaardista, mutta Earp oli tuolloin kaukana Arizonasta, Coloradossa.
Myös luodin meno – ja ulostulokulma eivät käyneet yhteen, jos kyseessä oli väijytyksestä ammuttu kaukolaukaus.
Ringo oli virunut kuolleena polttavan auringon alla tuntikausia ja pää oli palanut lähes mustaksi, joten ruudinpolton jälkien näkyminen kasvoissa on saattanut olla hyvin kyseenalaista.


Kun entinen lainvalvoja Billy Breckenridge vieraili Turkey-kanjonissa 1920-luvulla, hänestä otettiin valokuva saman puunrungon edustalla, josta Ringo oli löydetty kuolleena. Kun valokuva kehitettiin, vanhan lainvalvojan yläpuolella valokuvassa näkyi ihmiskasvot. Oliko kyseessä Johnny Ringon haamu, vai valon ja varjojen leikki?







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti