sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Arizonan pojat / Curly Bill


William Brocius "Curly Bill" (1845 - 1882) syntyi Crawfortsvillessä, Indianassa. Toisaalta jotkut historioitsijat ovat sitä mieltä, että hän syntyi Missourissa, ja että hänen oikea sukunimensä olisi ollut Graham.
”Curly Bill” saapui Arizonaan vuonna 1878 karjapaimenporukassa, joka toi Texasista pitkäsarvisia* San Carlosin apache-reservaattiin.

Curley Bill, elokuvassa Tombstone



* Texasin pitkäsarvinen; nimitys pihvikarjasta, joilla oli huomiota herättävän suuret sarvet.

Kun taas jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että hän ryösti yhdessä rikoskumppaninsa Robert Martinin kanssa yksinäisen armeijan vankkurisaattueen, joka oli tulossa El Pasosta Mesillaan, Uuteen Meksikoon vuonna 1878. ”Curly Bill” oletti, että vankkureissa kuljetettiin rahaa, mutta erehtyi. Joka tapauksessa kaksi sotilasta haavoittui kahakassa ja lopulta ”Curly Bill” saatiin kiinni lähellä El Pasoa. Hänet tuomittiin viideksi vuodeksi Huntsvillen kuritushuoneeseen, Teksasiin syytettynä murhan yrityksestä. Kun ”Curly Billiä” kuljetettiin Texasiin, hän pakeni ja ilmestyi pian tämän jälkeen Arizonaan.

Huntsvillen rangaistuslaitos

"Curly Bill" William Brocius

”Curly Bill” jäi Arizonaan työskennellen useilla karjatiloilla aina Arizonasta Uuteen Meksikoon. Tuolloin hän tutustui McLauryn veljeksiin ja pahamaineiseen ”Old Man” Clantoniin.

"Old Man" Clanton

Lokakuussa 1880 ”Curly Bill” ampui Tombstonen kaupunginsheriffi Fred Whiten. Sheriffi oli pidättämässä humalaista ”Curly Billiä” tämän paukutellessa humalassa revolverillaan pitkin pimeää taivasta. Luovuttaessaan asettaan sheriffi Whitelle, ase laukesi, ja osui sheriffiä kuolettavasti.
Ennen kuolemaansa sheriffi White kertoi laukauksen olleen vahinko, ja ”Curly Bill” vapautettiin.
Vielä tässä vaiheessa Wyatt Earp puhui oikeudessa ”Curly Billin” puolesta.


Fred White

Vuonna 1881 ”Curly Bill” joutui itse katsomaan revolveria edestäpäin Galeyvillessä, Arizonassa. Hän riitaantui humalassa ystävänsä Jim Wallacen kanssa, sillä seurauksella, että Wallace ampui riidan päätteeksi häntä kaulaan. Luoti tuli ulos poskesta rikkoen leukaluun, mutta kuin ihmeenkaupalla ”Curly Bill” selvisi siitä vähäisin vammoin.


”Curly Bill” tunnettiin pahantekijänä ja karjavarkaana ympäri Arizonaa, mutta milloinkaan lainvalvojat eivät onnistuneet näyttämään toteen, että juuri hän olisi ollut syyllinen. ”Curly Billin” kohtalo sinetöitiin, kun Earpin veljekset uskoivat hänen suunnitelleeni Morganin salamurhan. Nyt Wyatt Earp ei enää voinut katsonut asiaa sormiensa lävitse.

Wyatt Earp



Earp tappoi ”Curly Billin” lähellä Iron Springiä, 24.3.1882. Toisaalta miehet, jotka tunsivat ”Curly Billin”, vannoivat itsepintaisesti, hänen kadonneen Arizonasta pian Galeyvillen ampumisjupakan jälkeen viettäen vaatimattomasti vanhuudenpäiviään, joko Texasissa, Montanassa tai Wyomingissa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti