keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Tapahtui Montpelierissä

Kun kolme ratsastajaa saapui elokuisena keskipäivänä uinuvaan Montpelierin kaupunkiin Idahossa, tuskin kukaan kaupunkilaisista kiinnitti tulijoihin mitään huomiota. Tuolloin kaupungissa liikkui paljon karjamiehiä, toiset etsien työtä, toiset mukavuuksia ja huvituksia. Tulijat olivat pukeutuneet karjapaimenille tyypillisiin vaatteisiin, joten keitään ei kiinnostanut millä asialla miehet liikkuivat.

Montpelier

Montpelier

Tulijat olivat kaikki noin kolmekymppisiä miehiä. He sitoivat hevosensa saluunan eteen ja astelivat sisään hämärään rakennukseen. Miehet olivat Butch Cassidy, Elzy Lay ja Bob Meeks. He asettuivat pöydän ääreen siten, että näkivät suoraan kadun toiselle puolella olevaan pankkirakennukseen.

Butch Cassidy

Elzy Lay

Bob Meeks

Butch Cassidy nousi ylös juotuaan oluensa ja suuntasi kulkunsa kohti pankkia. Rakennuksen ohi kävellessään hän painoi tarkasti mieleensä kuinka monta virkailijaa konttorissa työskenteli ja missä kukin heistä istui. Hän kertoi tietonsa tovereilleen palattuaan takaisin saluunaan . Miehet tilasivat lisää olutta ja jäivät odottamaan.

Tyypillinen kuva lännen saluunasta. Kuvan henkilöt eivät liity tarinaan.

Hieman ennen pankin sulkemista he näkivät kahden pankkivirkailijan tulevan ulos rakennuksesta jääden konttorin edustalle juttelemaan. Silloin kaikki tapahtui - Butch Cassidy ja Elzy Lay kävelivät rivakasti kadun poikki, auringonsäteet välähtivät pahanesteisesti aseiden metalliosista kun miehet vetivät revolverinsa esiin takkiensa alta ja pakottivat virkailijat takaisin sisälle konttoriin. Kaikki paikalla olleet virkailijat pakotettiin seisomaan kasvot seinää vasten rosvojen täyttäessä säkkinsä rahalla ja kullalla. Bob Meeks odotti kadulla hevoset valmiina. Lainsuojattomat hyppäsivät ratsujensa selkään ja karauttivat ulos uinuvasta kaupungista. Kaikki oli tapahtunut vajaassa kymmenessä minuutissa.

The Bank of Montpelier

”Ryöstö. Pysäyttäkää varkaat!” huuto kiiri kadulla, mutta sillä ei ollut enää mitään vaikutusta. Pankkirosvoista ei näkynyt enää varjoakaan.
Kun kaupungin sheriffi lopulta sai koottua riittävästi miehiä takaa-ajoon, Butch Cassidy oli jo kaukana matkalla kohti piilopaikkaansa autiomaassa Utahin, Wyomingin ja Coloradon rajalla. Wild Bunch oli tehnyt ensimmäisen onnistuneen pankkiryöstönsä. Ryöstösaaliista on useita eri tietoja, aina 30 000 - 7 000 dollariin. Pankin antamien tietojen mukaan ryöstösumma olisi 7 165 dollaria.
Legenda kertoo, että miehet hautasivat osan ryöstösaaliistaan matkan varrella maahan Wind River  -vuorille, jonka Elzy Lay olisi kaivanut ylös vuosia myöhemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti