tiistai 9. tammikuuta 2018

Nainen rajaseudulla

Lännen tarinoissa ja elokuvissa nainen on usein kuvattu toissijaisena henkilönä, joka järkähtämättömänä, kohtaloonsa tyynesti suhtautuvana ja uhrautuvaisena puolisona näytteli rajaseudun draamassa pientä roolia.
Todellisuudessa nainen lännessä oli paljon muuta kuin vain vaimo, äiti tai taloudenhoitaja.

Naisille tasangot olivat rajaseudunalueisista rankimpia elää. Joillekin heistä se oli vielä stressaavampaa kuin Sarah Simille.
Vuonna 1856 Sarah ja hänen miehensä Francis, Uudesta Englannista ostivat 160 eekkeriä maata Nebraskasta, läheltä Bennett Ferryä. Heidän tilansa ei ollut kaikkein karuimmasta päästä. Lähistöllä oli pieni puro, lehto ja myös naapureita.

Täytettyään 32 vuotta Sarah aloitti kodinhoidon kolmen lapsensa kanssa noin 10x10 jalan mökissä. Simseillä oli kolme lehmää, kaksi härkää, hevonen, sikoja ja kanoja. He metsästivät villikanoja, sekä keräsivät metsämansikoita ja luumuja.

Sarah kirjoitti vanhemmilleen: ”Täällä ei ole koulua eikä kirkkoa. Sää täällä on todella kuivaa ja vesi on vähissä. Joskus tuulet ovat niin rajuja, että tuntuu kuin ne voisivat viedä pienen mökkimme mennessään.”

Sitten vasta rankat ajat alkoivatkin: Yksi Sarahin lapsista kuoli hinkuyskän ja pitkittyneen ripulin seurauksena, Sarahin käsi tulehtui pahoin ja yksi hänen sormistaan jouduttiin amputoimaan, Francis sairastui vakavasti, ja ensimmäinen talvi oli ankaran kylmä.
”Talvi melkein mursi meidät”, Sarah kirjoitti vanhemmilleen. Hän masentui vakavasti ja kirjoitti äidilleen: ”Rukoilkaa puolestani, että selviäisin peloistani”.  Mutta hän ei selvinnyt.
Seuraavien kahdeksan kuukauden aikana hän käyttäytyi dementoituneesti, repi vaatteitaan, puri itseään ja lapsiaan, rikkoi ikkunoita ja tavaroitaan. Hän yritti tehdä itsemurhan, ja lopulta Francis joutui sitomaan hänet vuoteeseen.

Vähitellen Sarah kuitenkin alkoi kuntoutua ja kirjoitti vanhemmilleen: ”Joskus olen vielä aika epätoivoinen. Tekisin mitä tahansa, jotta tilanteemme kohentuisi.”

Seuraava talvi oli leuto ja Francis rakensi lisärakennuksen taloon. Hän kasvatti perunoita ja maissia sekä suolasi myytäväksi 1560 paunaa parasta sianlihaa. Uusia uudisasukkaita virtasi jatkuvasti alueelle ja sinne rakennettiin koulu. Piristynyt Sarah kylvi toisena keväänä vanhemmiltaan saamiaan kukkien siemeniä pihamaalleen. Ikäväkseen hän joutui vielä kohtaamaan kuoleman kasvotusten. Kurkkumätä ja sikotauti vei vielä neljä hänen yhdeksästä lapsestaan. Vahvistunut Sarah ei kuitenkaan enää murtunut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti