sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Soapy Smith

Tänään klo 21.00 TV 2 lähettää ohjelman  "Operaatio kultakuume". Kanadan Yukonin provinnssista, lähellä Dawson Cityä löytyi kultaa vuonna 1896. Se sai aikaan  suuren joukkoliikkeen ja vuotta myöhemmin sen mittasuhteet olivat valtavat.
Tänään kolmiosaisessa sarjassa Dan Snow'n johtama retkikunta ottaa suunnan kohti Klondikea Alaskassa.



Dawson City

Kaikki onnenonkijat eivät rikastuneet tuolloin ja monelle heistä matka yli Chilikoot Passin jäi viimeiseksi ja heidän luunsa vaalenevat yhä edelleen vuorten rinteillä. Jotkut näistä äkkirikastuneista onnenonkijoista eivät lyöneet hakullistakaan Alaskan maaperään. Yksi heistä oli Soapy Smith!
Hän oli klassinen Hollywoodin länkkäreiden pahakaveri, joka  kuumeisesti ravasi ympäri lännenkaupunkeja työntäen sormensa jokaiseen mahdollisuuteen. Tämä armoton ja säälimätön roisto voitti  charmikkuutensa ja valheellisen hyveellisyytensä ansiosta usein puolelleen hyväuskoisia ihmisiä, joita hän huijasi.


Chilikoot Pass

Soapy Smith

Jefferson Randolph "Soapy" Smith (1860 -1898) syntyi Noonanissa Georgiassa, baptistisaarnaajan perheeseen. Vuonna 1885 hän saapui Länteen pistäen lusikkansa Coloradon kaivoskaupunkien soppaan.
Denverissä ollessaan hän sai lisänimensä Soap. Hän organisoi kriminaaleista koostuvan ryhmän, joka käytännöllisesti katsoen juoksi kaupungista toiseen huijaten ihmisiä. Samaan aikaan hän toistuvasti vieraili Washingtonissa, jossa hän tuppautui senaattoreiden, bisnesmiesten ja lehtien päätoimittajien takinliepeisiin.

Kaivoskaupunki Coloradossa

Denver, Colorado

Soapy miehineen

Vuonna 1897 Soapy kuuli, että Klondikestä, Alaskasta oli löytynyt kultaa. Eräs hänen Washingtonin "tuttunsa" sai Soapyn kiinnostumaan hotellibisneksestä Alaskassa. Yritys pysytellä kaidalla tiellä jäi kovin lyhytikäiseksi ja Soapy palasi nopeasti "hämärähommiinsa". Hän saapui kultakentille yhdessä jenginsä kanssa ja otti nopeasti hallintaansa Skagwayn kaupungin, jonne kullan perässä tulleet mainarit ja muut onnenonkijat olivat saapuneet ympäri maailmaa. Se oli kuin taivas Soapylle, ja siellä hän huijasi mielin määrin näitä ihmisiä, jotka olivat tulleet hankkiakseen tarvikkeita Skagwaysta, matkallaan kohti äkkirikastumista Klondiken kultakentille.



Soapy Smith jenginsä kanssa

Jengin päämajana oli Clancy's saluuna. Soapy Smithin valtakauden luhistuminen alkoi vuonna 1898, jolloin hän erehtyi ryöstämään erään ensimmäisistä paikalle saapuneista kullankaivajista.  Pian Skagwayssa paikalliset asukkaat organisoivat ja ottivat käyttöön omankädenoikeutta harjoittavan ns. vigilante-ryhmän, joka sai tunnuksekseen 101.

Clancy's saluuna

Soapy Smith saluunassaan

Skagwayn vigilantet kerääntyneenä yhteisvalokuvaan

Legendaarinen ratsupoliisi Sam Steele kulki noihin aikoihin alueen läpi ja kuvasi tilannette kaupungissa: "Ryöstöt ja murhat täällä olivat päivittäisiä. Ammuskelua kuului päivin ja öin. Illan pimetessä avunhuudot kaduilla kuuluivat yli saluunoista kantautuvan musiikin." 

Ratsupoliisi Sam Steele


Heinäkuussa vuonna 1898 Skagwayssa käytiin Hollywoodin länkkäreiden veroinen pyssytaistelu.
Joukko järjestyskaartilaisia oli pitämässä kokoustaan Skagwayn satamalaiturilla kun Soapy Smith juovuksissa olleiden miestensä kanssa saapui paikalle. Kaupungin insinööri Frank Reid, joka kuului kaartilaisiin yritti estää konnien pääsyn alueelle. Soapy nykäisi kiväärinsä esille, samalla kun Reid veti revolverinsa. Miehet seisoivat kasvotusten aseet valmiina. Sitten kuului kaksi laukausta.

Skagwayn satamalaituri


Frank Reid kuvassa vasemmalla


Soapy Smith kuoli tuokion päästä ampumisesta, mutta Frank Reid sinnitteli elämän ja kuoleman rajalla vielä lähes kaksi viikkoa, kunnes kuolema lopulta vei voiton. Soapy Smith ja Frank Reid makaavat vain muutaman metrin päässä toisistaan Skagwayn hautausmaan mullissa. Reidin näyttävään hautakiveen on kaiverrettu teksti "Hän antoi henkensä Skagwayn puolesta".


Soapy Smith kuvattuna välittömästi ampumavälikohtauksen jälkeen

Kuolettavasti haavoittunut Frank Reid

Frank Reidin hauta Skagwayssä



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti