torstai 12. huhtikuuta 2018

Osa 4.

Myös Cortezilla oli valloitusretkellään mukanaan afrikkalaisia vuonna 1519. Jo niinkin aikaisin kuin vuonna 1902 Professori Richard R. Wright Jr. kirjoitti artikkelin ”Negro Companious of the Spanish Explores” American Anthropologist –julkaisuun ja väitti, että ensimmäiset afrikkalaiset saapuivat Amerikkaan jo vuonna 1619 ja että he myöhemmin omistivat maata Virginian Jamestownissa.

Herman Cortez

Richard R. Wright Jr

Vuonna 1919 musta amatöörihistorioitsija Delilah Beasley kirjoitti ”neekereiden” mukanaolosta Lännessä ”Negro Trailblazers of California”. Vaikka kirja oli puutteellinen ja niukka tiedoiltaan, se on silti tylysti unohdettu valkoisten historiankirjoissa.

Delilah Besley

Luultavasti jokainen koululainen Yhdysvalloissa tuntee Lewisin ja Clarkin sankariteot. Heidän tutkimusmatkansa kaukolänteen, jolloin retkikunta vietti Louisianan metsissä yli kaksi ja puoli vuotta.
Koululaiset luultavasti tuntevat myös tarinat shoshone naisesta, nimeltä Sacajawea, joka kuitenkin kaikesta kohusta huolimatta näytteli hyvin pientä roolia tuolla tutkimusretkellä. Yhdysvalloissa on pystytetty Sacajawean patsaita enemmän kuin yhdenkään toisen naisen.



Sacajawea

Mutta Clarkin musta palvelija York on unohdettu historiasta lähes kokonaan.York on liian kova kaveri unohdettavaksi.
Hän oli yli 6 jalkaa pitkä ja painoi toistasataa paunaa. Kerrotaan, että intiaanit tulivat kaukaa katsomaan tätä erikoista ilmestystä. York tietenkin otti kaiken hyödyn irti heistä. Hän mm. antoi heidän kostuttaa sormensa ja koettaa pystyisivätkö he pyyhkimään värin pois hänen ihostaan.

York


Kuitenkin Yorkin ansiot tutkimusretkellä eivät jääneet vain hänen suuren kokonsa tai ihonvärinsä varaan. York oli mestariuimari, erinomainen kalastaja sekä luodikon käsittelijä. Hän voitti myös nopeasti intiaaniheimojen luottamuksen ja ystävystyi heidän kanssaan. York toimi myös tulkkina yhdessä Sacajawean kanssa.


Kun retkikunta palasi takaisen St. Louisiin, Clark vapautti Yorkin. Tämä suurikokoinen afrikkalainen palasi välittömästi länteen, jossa hänestä tuli erään intiaaniheimon päällikkö. York löysi lopulta vapautensa, siellä missä hän oli kerran auttanut tutkimusretkikuntaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti