Nimi Ghost Town tuo usein ensimmäisenä mieleen aavikkotuulien piiskaaman katupahasen jossakin keskellä ei mitään. Sen varrella kyyhöttävät alakuloisina ränsistyneet hotellien ja saluunoiden julkisivut muistoina menneestä ajasta. Jossakin tuuli paiskoo saranoiltaan pois olevaa ovea, ja kojootti, joka nyt isännöi aavekaupunkia, jolkottaa häviten kulman taa. Lännenelokuvien tuulikone puhaltaa kuvan ulkopuolelta pensaspallot (tumbleweed) liikkeelle ja ränsistyneen kirkon kellotapuli kumajaa aavemaisesti ilmoittaen, että vanhan kullankaivajan haamu vartioi jossakin bonanzaansa /valtaustaan pelottaen uteliaat matkaajat tiehensä kaupungista.
Edellä mainittu kuvaus, jonka synnytti yksi Lännen merkittävimmistä aikakausista, Kultakuume, on juurtunut voimakkaasti ihmisten mieliin. Kun Kaliforniasta löydettiin kultaa 1849 alueelle saapui kansalaisia kaikista yhteiskuntaluokista, mutta he eivät tulleet raivaamaan metsää tai viljelemään maata, he tulivat rikastuakseen yhdellä iskulla, jos onni oli heille myötäinen. 1850 luvulla nähtiin monen tällaisen kaupungin kasvavan ja myös autioituvan.
Monet aavekaupungeista kansoitettiin uudelleen 1800-luvun lopulla, jolloin teknologian kehitys mahdollisti kaivosten tehokkaamman louhinnan. Kun kaivokset lopulta ehtyivät totaalisesti, nämä kaupungit, jotka jo kerran olivat olleet aavekaupunkeja, autioituivat lopullisesti.
Useimmat näistä aavekaupungeista sijaitsivat syrjäisillä vuoristoalueilla tai erämaaseuduilla unohtuen vuosikymmeniksi. Rakennukset rappeutuivat tuulten tuivertaessa niitä ja autiomaan pölyn tunkeutuessa joka kolkkaan. Ainoat niiden todelliset asukkaat, termiitit, nakersivat innokkaasti välipaloikseen puisia rakennuksia.
1930-luvun alussa hävittämisvimma rauhoittui, ja alkuperäisten kullankaivajien jälkeläisiä muutti joihinkin ja he aloittivat niiden kunnostus-ja jälleenrakennustyöt. Montana oli yksi ensimmäisistä osavaltioista, joissa kunnostustyöt aloitettiin huojuvien rakennusten säilyttämiseksi niiden historiallisten ja alkuperäisten asemakaavojen (jos sellaisia oli) mukaisesti. Kaikkia aavekaupunkeja ei pystytty säilyttämään ja ne luhistuivat vähitellen. Läpi Yhdysvaltojen on onnistuttu säilyttämään ja entisöimään lukuisia aavekaupunkeja, jotka vetävät turisteja puoleensa alakuloisella viehätysvoimallaan.
Wyatt Earp
Tombstone
Virginia City
James Finney
Leadville Coloradossa oli kuuluisa hopeasta, lyijystä, kuparista, rosvoista ja ilotaloistaan. Viimeksi mainittujen työntekijöiltä kerrotaan verotetun heidän tuloistaan sen verran, että kaupunkiin saatiin viemäriverkosto. Nykyisin Leadville on uinuva pikkukaupunki, jonka vanhojen rakennusten puupinnat kiiltävät kuin silkki.
Ledville
Pahin kaikista oli Kaliforniassa sijaitseva Bodie, josta sanottiin: ”Life was cheapest of all in wicked Bodie.” Sen 65 saluunasta kaikki olivat pahamaineisia. Kerrotaan erään saarnamiehen sanoneen: ”Kaupunki on kuin synnin meri, jota intohimot ruoskivat.”
Bodien Virgin Alleyllä operoivat hienostohuorat kuten Beautiful Doll, Madame Moustache ja Rosa May laskuttivat palveluistaan huimia summia ja ottivat asiakkailtaan silloin tällöin tippinä myös kultajyviä.
Monet tarinat Bodien ’pahoista miehistä’, kuten Washoe Pete, Tom Adams ja Rough-and-Tumble Jack, ovat kiistanalaisia, ja todennäköisesti vahvasti legendaan sidottuja. Kuitenkin kaupungissa kerrottiin tarinaa pienestä tytöstä, joka oli muuttanut vanhempiensa mukana Aurorasta Bodieen. Illalla ennen nukkumaan menoaan tyttö oli lopettanut rukouksensa sanoihin: ”Goodbye, God, I’m going to Bodie.” Mutta kaupungissa toimiva sanomalehtimies muutti tytön lauseen muotoon: ”Good, by God, I’m going to Bodie!"
Bodie
Madame Moustache
Rosa May
Näiden kaupunkien pohjavire oli rikos, väkivalta ja ahneus, ja kun Bonaza ehtyi, nämä vaaralliset ja hurjat kaupungit muuttuivat haudanhiljaisiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti