perjantai 27. heinäkuuta 2018

"Tuhanne dollarin mies"


Little Bighornin tarina pitää sisällään valtaman määrän hienoja tarinoita. Seuraavaksi pieniä tarinoita ihmisistä, joita olen useaan kertaan maininnut teksteissäni. 
Ensimmäisenä  mystinen Mitch Boyer.

Mitch Boyer

(1837 – 25. 6. 1876)

Mitch Boyer
”Voin kertoa teille, että olemme menossa helvetinmoiseen taisteluun”
-Mitch Boyer luutnantti E. S. Godfrey’lle

Michael/Mitchel Bouyer/Bouer, Minton Bouyer, Chopper, Hammering Out, Man Wearing Calfskin Vest, Ca Pay, Kar-paysh ja Kape. Tässä nimiä Ranskalais-kanadalaisen John Baptiste Boyerin ja täysverisen Santee –sioux naisen lapsella, josta tuli myöhemmin kuuluisa kenraali Custerin tiedustelija.
Mitch’in isä työskenteli kengittäjänä Fort Laramie’ssa 1862 – 63. Intiaanit surmasivat hänet vuonna 1863 hänen ollessa kokemassa pyydyksiään lähellä Fort Laramie’a.
Mitch Boyer oli kuuluisan mountain man Jim Bridgerin suojatti. Mitch toimi myös oppaana Sir George Gore’n metsästys- ja tukitusretkellä vuosi 1854.

Jim Bridger


Sir George Gore


Vuonna 1857 Mitch Boyer muutti Yellowstonen seudulle työskennellen aluksi lossikuskina Bozeman Trail’illa. Vuonna 1865 hän työskenteli oppaana Patrick Conners'in retkikunnassa, joka lähti Fort Laramie's’a työntyen kohti Tongue -jokea. Myöhemmin Boyer toimi armeijan tulkkina Fort C. Smith’sä ja Fort Phil Kearny’sä.  

Bozeman Trail

Patrick Conners

Fort Phil Kearny

Loppuvuodesta 1869 Mitch avioitui Magpie Outside –nimisen crow –naisen kanssa. He saivat kaksi lasta Maryn ja Thomasin.
Kesällä 1870 Mitch Boyer perheineen liittyi Mountain Crow –heimon luo asumaan. Hän toimi ensin intiaaneille kauppiaana kunnes kaksi vuotta heimoon tulonsa jälkeen, crow’t adoptoivat hänet.
Seuraavat kuusi vuotta Mitch Boyer teki mitä erilaisempia hommia, lähinnä armeijan palveluksessa oppaana sekä tiedustelijana mm. Northern Pacific Railroad –kartoitusretkikunnassa vuonna 1872.

Huhtikuussa 1876 Mitch Boyer pestautui eversti John Gibbonin Montana kolonnan oppaaksi tekeillä olevaan kesän –76 sotaretkeen Bighorn -maahan. Eversti Gibbonin sotapäiväkirja huhtikuulta 1876 matkalla Little Big Horniin kertoo: "Olimme leiriytyneet Yellowstonelle, kun quartermaster (majoitusmestari) ilmoitti, että odottamani kaksi uutta siviilitiedustelijaa H .M. "Muggins" Taylor ja puoliverinen Mitch Boyer ovat saapuneet." Gibbon mainitsee merkinnöissään, ettei ollut aikaisemmin tavannut Mitch Boyeria, mutta oli kuullut puhuttavan paljon hänestä.
Gibbon jatkaa: "Aamulla huhtikuun 7. päivänä telttaani ilmestyi mies, jonka kasvot olivat intiaanin, mutta hän oli pukeutunut valkoihoisten lailla. Muitta mutkitta tulija istuutui maahan eteeni, ja ymmärsin, että kyseessä oli kaipaamani kuuluisa tiedustelija. Hän vaikutti ujolta, puhui matalalla äänellä hitaasti ja aivan kuin ei tietäisi mitä sanoa."

John Gibbon

Mitch Boyer

Muggins Taylor


Joitakin päiviä ennen Little Big Hornin taistelua, Mitch Boyer komennettiin kuuden crow –tiedustelijansa kanssa kenraali Custerin alaisuuteen.
Mitch Boyer ansaitsi tähtitieteelliset 150 $ kuussa, joka tuolloin oli todella hyvä palkka tiedustelijalle. Hän oli parhaiten palkattu tiedustelija kesän –76 sotaretken aikana.
Mitch tunsi alueen läpikotaisin ja puhui englannin lisäksi crow- ja sioux-kieltä.Ennen taistelua Boyer varoitti kenraali Custeria hyökkäämästä, sillä vastassa heillä olisi ylivoimainen vihollinen. Boyer kertoi Custerille, että jokilaaksossa oli enemmän intiaaneja kuin he yhteensä olivat heitä milloinkaan nähneet.
Toinen kuuluisa rajaseudun tiedustaja "Yksinäinen Charley" Reynolds säesti Mitch Boyeria ja kertoi kenraalille, että he jopa haistoivat 15 mailin päässä sijainneen intiaanien valtavan ponilauman.

Charley Reynolds


Kenraali Custer vapautti intiaanitiedustelijansa ennen taistelua. Mitch Boyer käänsi näille miehille kenraalin käskyn: ”Hän (Custer) sanoi, että voitte mennä. Te olette tehneet työnne. Menkää nyt! Pitäkää kiirettä! Älkää pysähtykö! Minä en voi tulla kanssanne. Kun menette kotiin, kertokaa ystävälleni Leforgelle, että huolehtii vaimostani Magpie Outsidestä ja lapsistani". (Thomas Leforge avioitui myöhemmin Boyerin lesken kanssa ja adoptoi heidän lapsensa.) Mitch Boyer, 150 dollarin mies ratsasti kohti kuolemaansa kenraalin rinnalla.

Custerin crow-tiedustelijat

Thomas Leforge


Kenraali Custerin puoliverinen tiedustelija Mitch Boyer identifioitiin lopulta läheltä Deep Ravinea vuonna 1984, jolloin eräs turisti löysi palan poskiluuta ja muutaman helmiäisnapin läheltä kyseistä aluetta. Poskiluuta verrattiin tietokoneen avulla ainoaan varmuudella oikeaksi tiedettyyn valokuvaan Mitch Boyerista ja tutkijat päätyivät tulokseen, että kyseessä oli pala Boyerin kasvoluuta. Tätä ennen hänet oli löydetty mitä erilaisimmista paikoista vuosien varrella.

Tietokonevalokuva


Ratsumies Peter Thompson väitti löytäneensä Boyerin ruumiin läheltä läntistä joentöyrästä. Kersantti Daniel Kanipe kertoi Walter Campille, että he hautasivat Boyerin Deep Ravineen. Jopa eversti John Gibbon kertoi, että hänen tiedustelijansa löytyi kuolleena Custer Hill’iltä, George A. Custerin ja hänen miestensä keskeltä. Siouxit kertoivat monesti surmanneensa vihaamansa Mitch Boyerin taistelussa.

Peter Thompson

Walter Camp

Deep Ravine

Custerin crow –tiedustelija White Man Runs Him väitti, että Mitch löytyi kuolleena taistelurinteeltä. Tämän kuuluisan tiedustelijan viimeisistä vaiheista ei ole olemassa varmaa tietoa, mutta siouxit
kertoivat löytäneen hänet pahoin haavoittuneena anoen heitä surmaamaan hänet. Tutkijat ovat otaksuneetkin, että vain ehkä joka kymmenes kenraali Custerin miehistä kuoli heti. Mahdollisesti myös Mitch Boyer kyyhötti pensaiden suojassa odottaen kuolemaansa.

White Man Runs Him 


Paxson sijoitti kuuluisaan maalaukseensa myös Mitch Boyerin. Tiedustelija on kuvattu maalauksen oikeaan reunaan. Hän on hapsutakkinen mies, joka ampuu luodikollaan vihollisiaan.


Cheyenne päällikkö Two Moon kertoi: "Näin pienen ryhmän sotilaita kauempana, joita johti mies, joka taisteli hurjasti intiaaneja vastaan veitsellään. Hänellä oli yllään peurannahkainen paita ja hänellä oli pitkät mustat hiukset ja viikset. Mies oli urhea soturi."
Kun tiedetään, että Custerilla oli sillä hetkellä vain kaksi tiedustelijaa mukanaan, Bos Custer ja Mitch Boyer, ja kun vielä tiedetään, että Bos Custer löytyi kuolleena läheltä kenraalia, on
kyseisen hurjasti taistellut mies on saattanut olla Mitch Boyer.
Siouxit jotka vihasivat silmittömästi Boyeria, kertoivat löytäneensä hänet piiloutuneena pensaisiin erään "Pitkätukan" sotilaan kanssa. Boyer oli ollut liikuntakyvytön ja pyytänyt, että siouxit tappaisivat hänet. Siouxit tekivätkin työtä käskettäessä. Surmattuaan Boyerin, he riisuivat Boyerin yltä hänen kuuluisan vasikannahkaliivinsä ja viskasivat ruumiin virtaan.

Two Moon

Boston CusterCrow –tiedustelija Curley kertoi myöhemmin: ”Etsimme Boyerin ruumista kahdeksan päivää vuonna 1877(Luultavasti kyseinen vuosi oli 1876) mutta emme löytäneet. Löysimme hänelle kuuluneen satulan ja hänen hevosensa hylätystä intiaanileiristä, mutta emme Boyerin ruumista.”

Curley


Mitch Boyerille kuuluneita tavaroitaEi kommentteja:

Lähetä kommentti