maanantai 9. heinäkuuta 2018

Kultainenleiri osa 4.

Klo 15.50 – 16.00

Pohjoisen Oglala ja Big Roads –heimon jäsen Red Feather hyökkäsi yhdessä Crazy Horsen sotureiden kanssa majuri Renon sekasortoisen komppanian  kimppuun näiden paetessa metsiköstä kohti kahlaamoa vailla minkäänlaista järjestystä. Red Feather ratsasti aivan sotilaiden rinnalle tarkoituksenaan kaataa heidän hevosiaan, mutta sinitakkien kiväärituli piti hänet kuitenkin varovaisena. Sitten hän näki kuinka eräs sotilaista sai osuman ja liukui ratsunsa satulasta, jääden roikkumaan jalustimesta. Red Feather seurasi hetken kuinka sotilas hinautui hevosensa perässä läpi laakson.


Samaan aikaan metsikön reunassa aivan joen katveessa Oglalat tappoivat yhden sinitakkien arikara – tiedustelijan (Bloody Knife). Jonkin verran alempana kahlaamosta, jossa sotilaat juuri sillä hetkellä kamppailivat hengestään, Red Feather havaitsi kaksi pakenevaa sotilasta, jotka olivat pukeutuneet valkoisiin paitoihin ja sinisiin housuihin. Yhdessä Kicking Bear –nimisen intiaanin kanssa hän lähti raivokkaaseen takaa-ajoon…..

Bloody Knife

 Red Feather

Kicking Bear

Arikara -tiedustelija Bloody Knifen kuolema aivan majuri Renon silmien edessä vaikutti suuresti Renon hätiköityihin päätöksiin, joista häntä myöhemmin tultiin syyttämään. Reno antoi yltyvässä metelissä suullisen komennon joukoilleen vetäytyä metsiköstä. Ensin siirtyi A –komppania, sitten M- komppania, mutta G –komppania ei kuullut määräystä irtautua ja joutui paniikkiin tajuttuaan toisten komppanioiden jättävän puolustusasemat ja huomatessaan intiaanien lähestyvän heitä joka suunnalta. Intiaanien yhteislaukaukseen kuolivat sotilaat Henry Klotzbucher ja George Lorentz.


Kun kauhuissaan pakenevat sotilaat olivat ylittämässä juuri kuka mitenkin kahlaamoa iski Crazy Horse sotureineen heidän sivustaltaan. Sitten alkoi sinitakkeja kuolla…..”Se oli kuin olisimme olleet suuressa puhvelijahdissa” muisteli myöhemmin American Horse.


American Horse


Ennen ponisotilaiden vetäytymistä metsikön suojista Gall ja Iron Ceder irtaantuivat taistelusta ja ratsastivat läheiselle kukkulalle tarkkailemaan tilannetta. Pian he havaitsivat Little Bighorn –joen itärannan takaisella kukkulalla suuren sotajoukon laskeutumassa alas laaksoon. Sotilaat olivat vielä noin 2 mailin päässä heistä, mutta ratsujen nostattama pölypilvi näkyi kauas.

Gall

Iron CederKlo 16.00 – 16.10 Ratsuväki pysähtyi hetkeksi. Gall seurasi kiinnostuneena kuinka sinitakkien päällikkö tarkkaili eteen aukeavaa aluetta kiikareillaan (Custer oli lainannut luutnantti DeRudion kiikarit). Välimatka Gallin mukaan tuolloin oli noin 600 jaardia. Gall oletti, että sinitakit jäivät odottelemaan pääjoukkojen saapumista. Hän ei tiennyt keitä sotilaat olivat sillä viikkoa aikaisemmin, jolloin Gall oli Rosebudilla taistellut kenraali Crookia vastaan hän ei ollut sotilailla havainnut niin paljoa vaaleita poneja kuin hän nyt näki. Sitten sinitakit lähtivät uudelleen laskeutumaan kohti alhaalla laaksossa olevaa intiaanileiriä, joka tuntui uinuvan lähellä Medicine Tail Couleeta. Gall iski kantapäänsä lujasti poninsa kylkiin ja lähti kuumeisella kiireellä ratsastamaan kohti alhaalla olevaa leiriä varoittaakseen intiaaneja vaarasta. Samaan aikaan kenraali Custerin miehineen oli laskeutumassa alas laaksoon.....

Klo 16.00 – 16.10

28 –vuotias Iron Thunder Minneconjou päällikkö Humpin veli ei tiennyt taistelusta mitään ennen kuin majuri Renon miesten kuulat puhkoivat heidän telttoja. Iron Thunder hyppäsi poninsa selkään ja syöksyi taisteluun. Hän ratsasti pitkin joen vasemman puoleista rantatöyrästä ja havaitsi kuinka intiaanit juuri ylittivät kahlaamoa ja painelivat pakoon pötkivien sinitakkien perään. Hän paineli hurjaa vauhtia heidän vanaveteensä……

Iron Thunder oikealla….Wooden Leg seurasi kuinka Whirlwind niminen Cheyenne -soturi taisteli erään sinitakkien intiaanitiedustelijan kanssa. ”Se oli urhea taistelu” Wooden Leg kertoi myöhemmin. Molemmat miehet ampuivat lähes yhtä aikaa ja heihin kumpaankin osu. Custerin intiaanitiedustelija kuoli heti, Whirlwind eli kärsi kovia tuskia aina iltaan saakka, jolloin hän kuoli.


Wooden Leg


Toisella harjanteella, hiukan Wooden Legin tarkkailupaikkaa kauempaa toinen arikara –tiedustelija pakeni cheyenne –sotureita tiehän pensaston sekaan. Wooden Leg syöksyi intiaanien perään ja he piirittivät tiedustelijan (luultavasti kyseessä oli tiedustelija Bobtailed Bull).

Bobtailed Bull

Bobtailed-Bull (Hocus-ta-nix) oli 45-vuotias arikara-intiaani ottaessaan kuuden kuukauden mittaisen pestin seitsemännen ratsuväkirykmentin tiedustelijaksi 26.huhtikuussa 1876 Fort Abraham Lincolnissa Dakota territoriossa. George A. Custer nimitti Bobtailed- Bullin arikara-tiedustelijoittensa johtajaksi ja ylensi hänet kersantiksi. Bobtailed-Bull oli mukana 25. kesäkuuta 1876, kun 2. luutnantti Varnumin tiedustelijat havaitsivat aikaisin aamulla vihollisten valtavan leirin. Bobtailed-Bull oli yksi 13 intiaani- tiedustelijasta, jotka ottivat osaa alhaalla laaksossa käytyyn taisteluun. Hän kuoli siellä.
Tiedustelija Little Sioux kertoi myöhemmin nähneensä Bobtailed- Bull'in, joka ratsasti äärimmäisenä vasemmalla sivustalla, yrittävän paeta vihollista läheiseen metsikköön, mutta cheyenne-soturit katkaisivat hänen pakoreittinsä. Viholliset ampuivat Bobtailed- Bullilta hevosen, sitten hän yritti jalkaisin ylittää kostean hetteikön, mutta cheyennet ampuivat hänet kuoliaaksi pensaikkoon, jonne hän oli piiloutunut.

Little Sioux


Tiedustelija Red Bear kertoi myöhemmin, että hänen vasemmalta puoleltaan kohti alavirtaa ryntäsi pelästynyt ja verissä oleva hevonen ilman ratsastajaa. Red Bear tiesi hevosen kuuluvan Bobtailed- Bull'ille. Satula oli yltä päältä veressä, ja Red Bear koetti pysäyttää hevosen. Hän menetti virralla mokkasiininsa kamppaillessaan rauhoittaakseen vauhkoutuneen eläimen. Lopulta Red Bearin oli jätettävä Bobtailed-Bullin hevonen ja pelastauduttava itse vihollisen kynsistä.

Red Bear

Cheyennet apuivat arikara –tiedustelijan pensaisiin. Wooden Leg kertoi, että tiedustelija oli pahoin haavoittunut, mutta yritti käyttää vielä kivääriään. Wooden Leg jatkoi: ”Iskin omalla kiväärini perällä tiedustelijaa päähän, jolloin hän kuoli. Sitten otin kuolleelta tiedustelijalta hänen kiväärinsä. Annoin sen pian kuitenkin eräälle lakotalle, jolla ei ollut asetta.”
Wooden Leg kertoi, että joukko intiaaneja ajoi pakenevia sotilaita kiinni, mutta hän palasi takaisin kahlaamolle, jossa intiaanit keräsivät kuolleitten ponisotilaiden varusteita. Wooden Leg löysi mm. tupakka ja pahvisenrasian, jossa oli yli 40 patruunaa. Tuntien itsensä voimakkaaksi hän kannusti poniaan ja syöksyi takaa-ajoon…..Ei kommentteja:

Lähetä kommentti