torstai 26. heinäkuuta 2018

Tilastoja Little Bighornista


 * 379 siirtolaista taisteli Little Big Hornissa. Heitä oli 25 eri maasta.
* Kersantti John Ryan, sisällissodan veteraani, värväytyi vuonna 1866 ensimmäisenä seitsemänteen ratsuväkirykmenttiin.

John Ryan


* Ratsumies Ygnatz Stungewitz oli ainoa Venäläinen sotilas Little Big Hornissa.
* Taistelussa oli mukana kaksi Norjalaista ja Ruotsalaista. Myös tanskalaisia osallistui myös sotaretkeen. (Jonkinmoista sekaannusta aiheutti aikoinaan se, että kaksi tanskalaista Christian Madsen- nimistä palveli ratsuväessä samoihin aikoihin. Toinen heistä oli myöhemmin kuuluisuuteen noussut Deputy U.S. Marshal Chris Madsen, mutta Little Big Hornissa taisteli ja kuoli se toinen 'vähemmän tunnettu' tanskalainen Christian Madsen. Deputy Marshal Madsen palveli viidennessä ratsuväessä.)

Deputy U.S. Marshal Chris Madsen


* Suurin siirtolairyhmä Little Bighornin taistelussa oli irlantilaiset. Heitä oli mukana 136.
* Seitsemännen ratsuväkirykmentin 487 Yhdysvalloissa syntyneistä miehestä, 98 oli kotoisin New Yorkista.
* George A. Custer oli Little Big Hornissa kaatuneista vanhin upseeri (36 -vuotias).
* Seitsemän siviiliä kuoli taistelussa.
* On väitetty, että ollessaan 23 -vuotias Custer oli kautta aikojen nuorin amerikkalainen prikaatinkenraali, ja kahta vuotta myöhemmin nuorin kenraalimajuri. Mutta totuus on, että Yhdysvaltojen armeijassa palvellut Galusha Pennypacker oli prikaatinkenraali jo 20-vuotiaana ja ylennettiin 21-vuotiaana kenraalimajuriksi kuukautta ennen George A. Custeria.

George A. Custer

Galusha Pennypacker


* G. A. Custer oli 1966. sotilasakatemiasta valmistunut upseeri. (Hän oli luokkansa huonoin.)
* Yksi Custerin lempinimistä oli Jack. Se tuli hänen nimiensä etukirjaimien lausumisen mukaan.
* Custer oli tasan 6 jalkaa pitkä, hän painoi 170 paunaa, oli vaaleahiuksinen ja sinisilmäinen.
* Kun seitsemäs ratsuväki lähti liikkeelle Rosebudista kesäkuun 22. päivänä, jokaiselle sotilaille jaettiin 100 karbiinin ja 24 revolverin panosta, ja 12 paunaa kauraa hevoselle.* Kahden taistelupäivän aikana Reno-Benteen -osasto menetti kaatuneina 32 miestä, 44 miestä haavoittui.
* Kenraali Terryn johtama Dakota-kolonna oli hänen ensimmäinen sotaretkensä yhteentoista vuoteen, ja ensimmäisiä intiaaneja vastaan.

Alfred Terry

* Armeijan tappiot Little Big Hornissa olivat 268 kuollutta. Näistä viisi kuoli myöhemmin haavoihinsa.* Arviot taistelussa kuolleiden sotilaiden skalpeerauksista ja silpomisista vaihtelevat. Suurin osa heidän vaatteistaan ja henkilökohtaisista tavaroistaan katosi.* James E. Wilson mittasi 25.kesäkuuta 1876 höyryalus Far Westillä päivän alimmaksi lämpötilaksi
63 ja ylimmäksi 91 Farenheit-astetta. Alus oli kuitenkin 30 mailia taistelupaikkaa pohjoisempana, joten lämpötilan uskotaan olleen Little Big Hornilla paljon korkeampi.
* Vuoden 1876 kesäsotaretkeä oli avustamassa kaksi höyrylaivaa: Far West ja Josephine.

Far West


* Karbiini, jota ratsuväki käytti taistelussa oli Springfield Model 1873 ”Trapdoor”. Aseella pystyi ampumaan keskimäärin 12-13 kertaa minuutissa.* Custer uskoi, että hänellä olisi vastassaan enintään 800 intiaania.
* Little Big Horn-laaksossa 25. kesäkuuta 1876 uskotaan olleen 12 000-15 000 intiaania, joista noin 5000 soturia.* Custer ei nähnyt Crow’s Nest’iltä 15 mailin päässä olevaa valtavaa intiaanileiriä. Hänen tiedustelijansa näkivät.

Näkymä Crow's Nestiltä


* 5% Custerin joukoista oli tiedustelijoita.
* Buffalo Bill Cody esitti Lännensirkuksessaan Custerin viimeistä taistelua tuhansille ihmisille Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Bill Cody


* The Custer Battle on ensimmäinen taistelusta tehty filmi. Se kuvattiin vuonna 1909.
* Huhutaan, että Custerin miehet olisivat olleet marijuana-pilvessä taistelun aikoihin.

7. RATSUVÄKIRYKMENTIN KANSALLISUUDET

Kenneth Hammerin huolellinen tutkimus kirjassaan ”Men With Custer: Biographies of the 7th Cavalry, 25 June, 1876” antaa hyvän kuvan siitä kuinka monta eri kansallisuutta George A. Custerin joukoissa tuolloin oli.

-          Anglosakseja oli 395.
-          Irlantilaisia 195.
-          Saksalaisia 169.
-          Skotteja 13.
-          Sveitsiläisiä 12.
-          Kanadalaisia 9.
-          Ranskalaisia 8.
-          Tanskalaisia 7.
-          Italialaisia 6.
-          Walesilaisia 4.
-          Norjalaisia 3.
-          Puoliverisiä 3.
-          Ruotsalaisia 2.
-          Espanjalaisia 2.
-          Puolalaisia 2.
-          Unkarilaisia 1.
-          Suomalaisia 1.
-          Kreikkalaisia 1.
-          Venäläisiä 1.
-          Australialaisia 1.On muistettava, että kaikki nämä miehet eivät osallistuneet Little Bighornin taisteluun. Esimerkiksi suomalaissyntyinen Thomas Sorden, joka oli syntynyt vuonna 1847 ja palveli G –komppaniassa ei osallistunut kesän –76 sotaretkelle sillä hänet oli pestattu ”seiskaan” 6. heinäkuuta 1876. Sorder karkasi armeijasta ja hänet listattiin sotilaskarkuriksi 3. maalisuuta 1878.

Thomas Sordenin nimi putkahti esiin Ron Nicholsin toimittamassa kirjassa "Men With CUSTER Biographies of the 7th Cavalry". Kirjan tiedot Sordenista ovat niukat: "Syntynyt Suomessa 1847. Kuolinvuosi tuntematon. Toimi rivimiehenä G -komppaniassa legendaarisessa Fort Abraham Lincolnissa. Luutnantti Cresson toimitti värväyspaperit eteenpäin St. Louis Barracksissa 6. kesäkuuta -76 (Custer oli tuolloin leiriytynyt O'Fallon Creekiin Leiri No. 18 matkallaan Bighorn -maahan). Sorden oli tuolloin 29 -vuotias. Hän oli entiseltä ammatiltaan muurari. Kirja kertoo, että tämä suomalainen oli vaalea hiuksinen ja 5'9 1/4" pitkä. Sorden karkasi 3. maaliskuuta 1878 ja katosi historiasta."

Ron Nichols, neljäs vasemmalta

PS. Valmistellessani omaa kirjaani, olin yhteydessä sähköpostitse Ron Nicholsin kanssa. Hän ehdotti minulle, että jos voisin yrittää ottaa selvää täällä ”suomen päässä” Thomas Sordenista. Pyyntö tällaisesta tehtävästä oli mahtava, mutta en uskaltanut ottaa tehtävää vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti