sunnuntai 4. marraskuuta 2018

”Top of the mornin’ to ya, girls” päätösosa


”Big Jim” French ja William Bonney (Billy Kid, vielä tässä vaiheessa hänen alias nimestään puuttui ”the”-sana) juoksivat kyyryssä pääkadulla makaavien ruumiiden luo. French suojasi Kidiä kun tämä istahti hajareisin kuolleen sheriffin päälle. Näytti siltä kuin hän olisi etsinyt omaa etsintäkuulutustaan. 

Big Jim French

Billy the Kid

Sheriffi Bradyn vierellä lojui Winchester-kivääri, jonka lainvalvoja oli apulaisineen helmikuussa takavarikoinut Kidiltä, tämän uhkaillessa muutaman Regulatorsin kanssa tappavansa Bradyn, syyttäen sheriffiä ystävänsä John Tunstallin murhasta. 

John Tunstall

Kun Kid oli ottamassa kiväärin itselleen, apulaissheriffi Mathews joka oli onnistunut piiloutumaan vastapäätä Tunstallin corallia olevalle Cisnerosin pihalle avasi tulen. Yksi luodeista raapaisi Kidin lantiota ja jatkoi matkaansa läpi Frenchin vasemman reiden.


 Nyt Billy ja ”Big Jim” French muuttivat suunnitelmiaan ja luikkivat nopeasti takaisin corrallin suojiin, jossa muut Regulatorsit (Frank MacNab, Fred White, U.S. Deputy Marshal Rob Widenmann, joka tosin väitti ettei osallistunut lainkaan itse väijytykseen,John Middleton ja Henry Brown) lymysivät. 
Frank MacNab

John Middleton

Rob Widenmann

Fred White ja Henry Brown

Widenmann aukaisi corrallin pohjoispäädyn portin ja kaikki Regulatorsit Frenchiä lukuun ottamatta, joka oli haavoittunut, eikä onnistunut ”vippaamaan” itseään ratsunsa selkään, karauttivat pakoon.
Kun Regulatorsit olivat karistaneet pölyt Bonito Riverin –laaksosta, sheriffi Bradyn apulaiset uskaltautuivat takaisin kadulle. 


Taylor Ealy kertoi, että hän sitoi reiteensä haavoittuneen Frenchin ampumahaavan ja Billyn ystävä piilotettiin Tunstallin kauppa-aseman lattian alle. Kun apulaissheriffit olivat lopettaneet haavoittuneen ”Big Jim” Frenchin etsinnät tuloksetta, tilanteen rauhoituttua ”Big Jim” pakeni.

Tunstallin kauppa-asema

Mitkä olivat Kidin ja Regulatorsien motiivit sheriffi Bradyn kylmäveriseen murhaan? Tiedetään, että Kid ja Richard Brewer vannoivat kostavansa ystävänsä John Tunstallin murhan, josta he syyttivät Bradyä. 

Richard Brewer

Sheriffi Brady oli kaikkien nähden nöyryyttänyt Kidiä helmikuussa, takavarikoinut hänen aseensa ja heittänyt nuorukaisen selliin. Istuessaan sellissä Billy missasi Tunstallin hautajaiset ja mahdollisesti katkeroitui Bradylle lisää tästä teosta. Hautoiko Kid mahdollisesti Bradyn salamurhaa jo tuolloin?
Osa nykytutkijoista olettaa, että Regulatorsit olivat sattumalta kaupungissa ja tappoivat sheriffin hetken mielijohteesta. Toiset tuntuvat tietävän, että he saapuivat Lincolniin väijytystä edeltävänä yönä ja odottivat tilaisuutta Tunstallin corallissa. 

Sheriffi William Brady

Joka tapauksessa Francisco Trujillo väitti vuonna 1937, että Regulatorsit tapasivat Alex McSweensin Chisumin karjatilalla maaliskuun lopulla ja suunnittelivat jo tuolloin sheriffi Bradyn raivaamista pois tieltään. Trujillo väitti olleensa yksi Regulaattoreista. Valitettavasti hänen kuvauksensa on täynnä kronologisia virheitä. 

Alex McSween

John Chisum

Surmattuaan kylmäverisesti sheriffi Bradyn ja hänen apulaissheriffisä George Hindmanin, Regulatorsit menettivät uskottavuuttaan oikeudenpalvelijoina sekä sympatiansa useimpien kaupunkilaisten silmissä.
Kolme päivää Bradyn väijytyksen jälkeen Regulatorsit ratsastivat Blazer Mill’iin ja ottivat rajusti yhteen Buckshot Robertsin kanssa, joka onkin jo ihan oma juttunsa... 

Blazer Mill

Buckshot RobertsPS. Billy the Kidistä on filmattu yli 40 elokuvaa. Kohtaus, jossa Brady tapetaan, lähimmäs totuutta luultavasti pääsee 20th Century Foxin elokuva ”Young Guns”, vaikka tässäkin kohtauksessa historialliset tosiseikat ovat jotakuinkin päin persettä.
Kohtauksessa Billy hiippailee Bradyn ja hänen miestensä selän taa ja heittää derby-hattunsa sheriffin pään ylitse hänen eteensä maahan. Kun Brady kääntyy ympäri, Kid sanoo naureskellen: ”Top of the mornin’ to ya, girls” ja ampuu hänet. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti