keskiviikko 1. elokuuta 2018

Bloody Knife

Bloody Knife
(1837 – 25. 6. 1876)

Hänen äitinsä oli arikara –intiaani ja isä sioux -intiaani. Nee si RA pat, kuten arikarat häntä kutsuivat, tai siouxit Tamina Wewa'ksi, eli ensimmäiset 15 vuottaan yhdessä siouxien kanssa.
Hänellä oli sisar ja kaksi veljeä. Koska Bloody Knife oli puoliverinen, oli hän ainaisen pilkan ja nöyryytyksen kohteena.

Bloody Knife
Yksi pahimmista oli Gall, Sitting Bull’in adoptiopoika, josta myöhemmin tuli yksi George A. Custerin voittaja. Bloody Knife ja Gall olivat elinikäiset vihamiehet keskenään. 1850 –luvun puolivälissä Bloody Knifen vanhemmat erosivat ja äiti muutti lapsineen arikara –intiaanien leiriin.

Gall

Sitting Bull

George A. Custer

Vuonna 1860 Bloody Knife päätti tehdä matkan Fort Clarkin asemalta sioux –leiriin Rosebud -virralle, jossa hänen isänsä asui sukulaisineen. Bloody Knife uskoi, että he toivottaisivat hänet
tervetulleeksi, mutta kun hän saapui leiriin joukko sotureita, jotka olivat hänen entisiä vihamiehiään, Gall etunenässä (luultavasti myös Sitting Bull) riistivät hänen vaatteensa ja hakkasivat musketeillaan Bloody Knifeä kunnes tämä menetti tajunsa. Kun verta vuotava Bloody Knife virkosi, siouxit sanoivat hänelle, että jos hän ei häipyisi välittömästi leiristä he tappaisivat hänet. Nöyrrytetty Bloody Knife ratsasti katkerana pois leiristä vannoen siouxeille ikuista kostoa.

Fort Clark



Muutaman vuoden kuluttua tapahtumasta Bloody Knifen kaksi veljeä olivat metsästämässä Badlandsissa kun Gall’in johtama soturijoukko yllätti metsämiehet. Siouxit surmasivat Bloody Knifen veljet ja jättivät heidän ruumiit lojumaan villieläinten armoille. Teko vahvisti sen, että Bloody Knife vannoi taistelevansa koko elämänsä siouxeja vastaan. Tähän tuli pian oiva tilaisuus sillä Yhdysvaltain armeija värväsi tiedustelijoikseen ystävällismielisiä intiaaniheimoja taistelussaan siouxeja vastaan. Monet arikara – intiaanit, Bloody Knife mukaan lukien pestautuivat tiedustelijoiksi armeijalle.





1860 –luvun alussa Bloody Knife toimi tiedustelijana sekä postilähettinä Fort Bertholdissa. Hänen ammattitaitonsa luodikon käsittelijänä huomioitiin hyvin pian päämajassa. Fort Stevensonista säilyneiden värväystietojen perusteella Bloody Knife oli 5 jalkaa ja 7 tuumaa pitkä, ruskeasilmäinen, mustahiuksinen ja iholtaan kuparinruskea.

Fort Berthold

Bloody Knife

Vuonna 1866 Bloody Knife avioitui arikara –naisen She Owl'in kanssa. Pariskunnalle syntyi kaksi lasta.Tytär kuoli aivan pienenä ja pojan puukotti kuoliaaksi tämän oma vaimo.

Vuonna 1873 Bloody Knife toimi kenraali David S. Stanleyn toisella Yellowstone –retkellä tiedustelijana. Tuolloin Bloody Knifen ja George A. Custerin polut kohtasivat ensimmäisen kerran. Tämän jälkeen Custer käytti kuuluisaa tiedustelija Bloody Knifeä kaikilla sotaretkillään aina Little Bighorniin saakka, jolloin näiden miesten onni lopullisesti petti.

David S. Stanley


Bloody Knife oikealla

Kuuluisan tiedustelijan Bloody Knifen kuolemasta liikkuu monenlaista tarinaa. Sotahistoria Little Bighornista kertoo, että taistellessaan majuri Renon joukoissa laaksonpohjalla, siouxien ampuma yhteislaukaus surmasi Bloody Knifen. Kuula joka osui tiedustelijaa silmien väliin roiskautti lämpimät aivot majurin kasvoille. Bloody Knife kuoli ennen kuin hän kosketti maata pudotessaan ratsunsa selästä.



Erään tarinan mukaan kaksi sioux tyttöä leikkasi tiedustelijan pään irti ja kantoi sen kepinnokassa leiriin. Gall, joka oli menettänyt päivän aikana kolme lastaan Renon hyökkäyksessä suri heitä eikä
osallistunut voitonjuhlintaan, mutta kun hän kuuli, että hänen vihamiehensä oli kuollut hän osallistui välittömästi seremoniaan.

Tiedustelija Billy Jackson kertoi myöhemmin, että he hautasivat Bloody Knifen yhdessä "Yksinäisen" Charles Reynoldsin kanssa samaan hautaan. Jackson muisteli, että Bloody Knifen pää oli tuolloin tallella.

Billy Jackson

Tohtori Porter, joka oli mukana Little Bighornilla, kertoi myöhemmin apulaiselleen säilyttäneensä Bloody Knifen aivoja työhuoneessaan formaliinissa. Hän väitti, että oli yrittänyt raahata hevosensa alle jääneen haavoittuneen tiedustelin turvaan pensaikkoon, mutta lähietäisyydeltä ammuttu vihollisen luoti surmasi kuitenkin tiedustelijan.


On myös kerrottu, että Bloody Knife olisi haudattu joukkohautaan, paikalle jossa nykyisin on sotilaiden joukkohautamerkki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti